Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Balog Zoltán szociális és foglalkoztatáspolitikai kérdésekről tárgyalt Brüsszelben

Balog Zoltán szociális és foglalkoztatáspolitikai kérdésekről tárgyalt Brüsszelben
 

Az Európai Unió Foglalkoztatási, Szociális, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanácsának (EPSCO) mai ülésnapján Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiáról beszélt, és a munkavállalók szabad mozgásának elve mellett érvelt. Balog Zoltán a tanácsülés margóján tárgyalt Henri Malosse-szal, az Európai Gazdaság és Szociális Bizottság elnökével is.

A litván EU-elnökség utolsó EPSCO tanácsülésének első napjára kiutazó magyar delegációt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vezette. A nap folyamán elsősorban foglalkoztatási és szociálpolitikai kérdések voltak napirenden: elfogadták a női vállalatvezetők arányának javításáról szóló és az ún. anti-diszkriminációs irányelv-tervezetről készült előrehaladási jelentéseket, valamint jóváhagyták a nemek közötti egyenlőség előrehaladását segítő intézményrendszer hatékonyságáról szóló tanácsi következtetéseket és a romák integrációját szolgáló hatékony tagállami intézkedésekről szóló tanácsi ajánlást is. Balog Zoltán az ülés során ismertette a magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia folyamatban lévő aktualizálásával kapcsolatos intézkedéseket.

A délelőtti ülést követő munkaebéden a miniszterek megvitatták a Bizottság legújabb, a szabad mozgás jogáról szóló közleményét. Balog Zoltán kiemelte, hogy az Európai Unió állampolgárai számára a szabad mozgás elsődleges célja a munkavállalás és a szakmai tapasztalatszerzés, amivel a fogadó állam GDP-jének növekedéséhez is jelentősen hozzájárulnak, ezért annak korlátozása nem lehet megoldás semmilyen problémára. A miniszter félrevezetőnek nevezte, hogy a nyugati országok a szociális ellátásokkal való visszaélés eszközeként tekintenek a szabad mozgásra. Ugyanakkor elismerte: természetesen léteznek visszaélések, ám ezek visszaszorításában a közép-kelet európai országok is érdekeltek és elkötelezettek. A visszaélések ellen küzdeni kell, de azok semmi esetre sem kérdőjelezhetik meg a munkaerő szabad áramlásának elvét.

A délelőtti tanácsülést követően a miniszter találkozott Henri Malosse-szal, az Európai Gazdaság és Szociális Bizottság elnökével, aki meghívta Balog Zoltánt a Bizottság februári plenáris ülésére, hogy tartson előadást a romák helyzetéről.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter