Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Balog Zoltán: szociális földprogramra csaknem másfél milliárd forint jut

2011. Júl. 5. Egyéb | Hozzászólások

Miskolc 2011. július 5., kedd (MTI) – A szociális földprogram pályázatra az idén összességében csaknem másfél milliárd forintot fordít a kormány – mondta Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden Miskolcon egy szakmai tájékoztató előtt újságíróknak.

A pályázat az önkormányzatok és a magángazdaságok összefogásáról, a kertkultúra erősítéséről szól – mondta az államtitkár. Úgy fogalmazott: az önkormányzatok lehetőségeik szerint “földet vagy alapvető gazdasági tevékenységet” ajánlanak fel ahhoz, hogy a településeken a közintézmények, óvodák, iskolák étkeztetéséhez a nyersanyagot helyben, közmunkások termeljék meg, a termésből akár piacra is juthat.

Az idén pályázaton 300 millió forint fordítható eszközök beszerzésére, és mintegy 1,1 milliárd forint közmunkások foglalkoztatására, három hónapban, napi hat órában – tette hozzá Balog Zoltán.

Arra még nem volt példa, hogy közfoglalkoztatásban munkaerőt biztosítson az önkormányzat saját földjén, miközben elvárás, hogy az, akit bevonnak a közfoglalkoztatás rendszerébe, saját földjét, saját kertjét is megművelje – tette hozzá. Mindehhez az önkormányzat segítséget ad vetőmag, permetezőszer, üzemanyag beszerzéséhez, de akár a szántáshoz, betakarításhoz is – jegyezte meg, hozzátéve: ezzel is támogatja a kormány a munka világába visszahozatalát mindazoknak, akik korábban elvesztették állásukat, és akiknek van megművelhető kertjük.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén, így Harsányban, Hernádszentandráson, Igriciben már hasonló kezdeményezések indultak el, ezzel kapcsolatban Balog Zoltán azt mondta: ezen települések polgármestereinek segítségével formálódott ez a projekt, és azzal, hogy a kormány ezt kinyitja a közfoglalkoztatás irányába, nagy lépést tett. Az államtitkár azt is közölte: bízik abban, hogy jövőre akár szociális szövetkezetek is alakulhatnak ezen projekt alapján. Az MTI kérdésre válaszolva azt mondta: cél az, hogy ezen gazdaságok úgy megerősödjenek, hogy a későbbiekben önfenntartóvá váljanak, a családok saját magukat lássák el zöldséggel, gyümölccsel, hússal, helyben megoldódjék az önkormányzatok közétkeztetése, és ha marad a terményből, termékből, azt piacon értékesítsék.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter