Close
2018. november
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Balog Zoltán: Tízmilliárd forintos köznevelési infrastruktúra-fejlesztési programot indít a kormány

2014. feb. 21. Fotók, Hírek, Video | Hozzászólások
Balog Zoltán: Tízmilliárd forintos köznevelési infrastruktúra-fejlesztési programot indít a kormány
 

Tízmilliárd forintot fordít a kormány az országos köznevelési infrastruktúra-fejlesztésre, amelynek részeként uszodák, tornatermek, tantermek újulhatnak meg és épülhetnek. Ezen kívül óvodafejlesztésre is sor kerül – jelentette be az emberi erőforrások minisztere február 21-én a miskolci, Diósgyőr-Vasgyári Szakképző Iskolában.

Balog Zoltán kifejtette: uszodaépítésre hárommilliárd forintot költenek, hárommilliárd forint tornatermek építésére, szintén hárommilliárd forint tanterembővítésre és egymilliárd forint óvodafejlesztésre fordítható. Emlékeztetett Orbán Viktor miniszterelnök szavaira: céljuk az, hogy minden járásban legyen legalább egy uszoda. Mint mondta, ebben az évben legalább 23 uszoda építése megkezdődik, de ez többéves program. Az uszodaépítés helyszíneinek listája nyitott, rákerülhetnek – az önkormányzati igényeket is figyelembe véve – új helyszínek is. A tervekben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Putnok is szerepel.

A miniszter kiemelte a mindennapos testnevelés fontosságát. Úgy fogalmazott, hogy „minden, a tömegsportba invesztált forint háromszoros megtakarítást eredményez az egészségügyi ellátásban”. Kitért a tornatermek építésének szükségességére is. Négy kategóriát határoztak meg a 12-szer 24 méteres tornaszobáktól a tornacsarnokokig, utóbbiak sportversenyek rendezésére is alkalmasak. Balog Zoltán felhívta a figyelmet a tanterembővítésekre. „Olyan programot indítunk el, amelyben az igényeknek megfelelően 120 új tantermet kívánunk építeni első körben”, ez körülbelül háromezer gyermek tanulási feltételeit javítja.

A tárcavezető elmondta, hogy az óvodai helyek számának növeléséhez európai uniós pályázati források is rendelkezésre állnak, így legalább 54 helyen építenek óvodát. Ez az előző évben 5439 férőhely kialakítását tette lehetővé, 2015. szeptember elsejéig további 2254 létesül.

MTI

Fotó: EMMI, Bartos Gyula

Miskolcon, a Diósgyőr-Vasgyári Szakképző Iskolában

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter