Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Balsai-jelentés – Balog: a valódi felelősöknek büntetőjogilag is felelniük kell!

2011. Sze. 26. Egyéb | Hozzászólások
Budapest, 2011. szeptember 26., hétfő (MTI) – Balog Zoltán bízik benne, hogy az ügyészség úgy vizsgálja ki a 2006-os ügyeket, hogy a valódi felelősök büntetőjogilag is feleljenek az öt évvel ezelőtt történtekért.

A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár hétfőn újságírók előtt azt mondta, bízik benne, hogy ezt a történetet nem zárták le azzal, hogy az áldozatokat kárpótolták. Felidézte, ellenzékben küzdöttek azért, hogy számonkérés és vizsgálat legyen.
Úgy gondolom ma még nem csak azoknak az igazságérzete nincs kielégítve, akik személyesen elszenvedték az akkor történteket, hanem senkié, aki azokat felháborítónak tartotta akkor és tartja most is – mondta a politikus.

Tovább kell mennie a felelősségre vonásnak – szögezte le Balog Zoltán, aki az előző kormányzati ciklusban az emberi jogi bizottság elnöke volt. Mint mondta, bízik benne, hogy az ügyészség ezeket az ügyeket úgy vizsgálja ki, hogy a valódi felelősök büntetőjogilag is feleljenek azért a gyalázatért, ami öt évvel ezelőtt történt. A döntés az igazságügyi szervek kezében van – tette hozzá.

Balog Zoltán kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: kevésnek érzi , hogy  Gergényi Péteren és két másik rendőrön kívül nincs más gyanúsítottja az ügysorozatnak.

A 2006-os őszi erőszakos rendőri fellépést vizsgáló miniszterelnöki megbízott szükségszerűnek tartja Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök politikai és jogi felelősségének vizsgálatát; Balsai István a parlamenti honlapon hétfőn közzétett jelentésében úgy ítéli meg, az események kapcsán felvetődik a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is.

“Vizsgálódásom során arra a következtetésre jutottam, hogy noha október 23-a a legdurvább jogsértések szimbóluma, mégis inkább egyik elemének, vagy akár csúcspontjának tekinthető annak a folyamatnak, ami a Gyurcsány-kormány erőszakos és paranoid hatalomakarását jellemezte” – olvasható a 2011. március 15-i keltezésű dokumentum összegzésében.

Az azóta alkotmánybíróvá választott Balsai István – akit Orbán Viktor miniszterelnök 2010. június 11-én nevezett ki miniszterelnöki megbízottá – a 2006 őszi eseményekről azt írta: álláspontja szerint a rendőri vezetők csak legfelsőbb politikai utasítás és jóváhagyás alapján adhattak parancsot, illetve tűrhettek el “a magukat és a testületet ilyen példátlan módon kompromittáló cselekményeket”. “Ez szükségszerűvé és elkerülhetetlenné teszi a magyar Alkotmány szerint felelős miniszterelnök politikai és jogi felelősségének a vizsgálatát” – rögzíti.     Balsai István megjegyezi: a rendelkezésére álló információk szerint a budapesti rendőrfőkapitány az események során rendszeres telefonos kapcsolatban állt a volt miniszterelnökkel, “erre figyelemmel felmerül a lehetősége annak, hogy a tömegoszlatással kapcsolatos eseményeket a főkapitány megvitatta, egyeztette a miniszterelnökkel”.

bog bdó

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter