Close
2019. október
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Beiktatták Prőhle Gergelyt a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói tisztségébe

2017. jan. 12. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Beiktatták Prőhle Gergelyt a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói tisztségébe
 

Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) új főigazgatója átvette ötéves vezetői megbízását Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől csütörtökön Budapesten. Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy a PIM-et E. Csorba Csilla leköszönő főigazgató vezetése alatt nyitottság és kreativitás jellemezte, amit érdemes megőrizni.  

Hozzátette: Prőhle Gergely nem a szűk szakmai közegből érkezik, ebben azonban lehetőség van a nyitásra, amelyhez a minisztérium minden segítséget megad majd.

Balog Zoltán szerint a PIM nem egyszerűen múzeum, inkább egyfajta szakmai “látványműhely”, így rendkívül szerteágazók a feladatai. A hagyatékgondozás például még mindig nem került igazán a helyére a magyar kulturális életben, ami nem a PIM hibája – említette meg a miniszter, hozzátéve azonban, hogy a kortárs irodalomra ugyanolyan figyelemmel kell lennie az intézménynek.

Balog Zoltán felhívta a figyelmet az itthoni és külföldi megjelenések fontosságára is. Értékelése szerint nincs ma igazi gazdája a magyar irodalom külföldi nyelvre való fordításának.

Prőhle Gergely egyik első és legfontosabb feladata ez lesz, a tárca pedig megemelt forrásokat biztosít hozzá, ahogy a nemzetközi könyvvásárokon való megjelenésnek sem lehet akadálya a forráshiány – jelezte a miniszter.

Balog Zoltán feladatként jelölte meg az idén húszéves Digitális Irodalmi Akadémia hozzáférhetőségének javítását, és emlékeztetett arra, hogy újabb intézménnyel bővült a PIM portfóliója, így az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) megújítása, dinamizálása is a feladatok közé tartozik.

Szóba kerülhet továbbá a PIM-nek otthont adó Károlyi-palota régi tereinek megújítása, új terek nyitása és tartalommal való megtöltése is – mondta el a miniszter.

E. Csorba Csilla leköszönő főigazgató többek között arra a kollegiális háttérre hívta fel a figyelmet, amellyel a PIM-ben együtt dolgozhatott az elmúlt években.

Prőhle Gergely hangsúlyozta, hogy vezetői programja nem a radikális változáson, hanem a hosszú távú, kiszámítható tervezésen alapul. Mint emlékeztetett, a PIM éppen 60 éve foglalta el jelenlegi otthonát, azóta ez az épület kultikus hellyé vált, amelyet “megszentel” az itt zajló munka és a fantasztikus gyűjtemény – fogalmazott.

Az új főigazgató szerint az irodalmi hagyatékok méltó kezelése az egyik legfontosabb jövőbeli kihívás, ezzel összefüggésben fontos feladat a gyűjteménygondozás és a digitalizáció összekötése. Prőhle Gergely szólt a PIM 2017-es programjáról is, amelyet nagyrészt még elődje készített elő.

A Magyar kultúra napjához kapcsolódva nyílik meg az Erdély és 1956 kapcsolatát vizsgáló kiállítás, az esztendő további programjai pedig elsősorban az irodalmi évfordulókhoz kötődnek majd.

A PIM kapcsolódik a részben E. Csorba Csilla által szervezett Arany János-emlékévhez, és Szabó Magda születésének századik évfordulójára is kiállítást terveznek – árulta el.

Prőhle Gergely emlékeztetett arra, hogy a PIM-hez tartozik többek között a tabáni Mesemúzeum, az óbudai Kassák Múzeum, a Magyar Nyelv Múzeuma Széphalmon, valamint a sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeum. Óriási lehetőség, hogy a jövőben jobban szervesüljenek ezek az intézmények – jelezte az új főigazgató, hozzátéve: ezt segítheti például, hogy Kassák Lajos bécsi éveiről a PIM-ben nyílik idén kiállítás.

Beszámolója szerint már kidolgozták a Kassák Múzeumnak otthont adó Zichy-kastély fejlesztési terveit, és a Mesemúzeum fejlesztési koncepciójára is nyertek 5 millió forintot.

Az OSZMI esetében sem “einstandról” van szó, az együttműködésnek mindkét intézmény nyertese lesz – hangsúlyozta.

A PIM-nek a kulturális turizmusban is nagyobb szerepe lehet, hiszen óriási lehetőséget jelentenek a Károlyi-palota történelmi terei – szólt terveiről Prőhle Gergely.

(MTI)

Prőhle Gergely beiktatása

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter