Close
2019. szeptember
h k s c p s v
« máj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Bemutatták Hans-Gert Pöttering önéletrajzi könyvét magyarul

2016. nov. 22. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Bemutatták Hans-Gert Pöttering önéletrajzi könyvét magyarul
 

Bemutatták Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament volt elnökének, a Konrad Adenauer Alapítvány vezetőjének Európa egysége, a mi boldogságunk című, magyarul most megjelent önéletrajzi kötetét kedden Budapesten.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) rendezett eseményen azt mondta, a könyv nem egyszerű ismertetése folyamatoknak és eseményeknek, hanem apró részletességgel kidolgozott elemzés, amely Európát szabadságszerető, az emberi méltóságot tisztelő és az együttműködésre készen álló földrészként és közösségként mutatja be.

A könyvből megtanulható, hogy a haladáshoz megfelelő emberekre, jó szabályokra van szükség, valamint fel kell ismerni a történelmi pillanatot és szorgalmasan kell dolgozni – fogalmazott a miniszter.

Balog Zoltán arról is beszélt, hogy egy könyv akkor igazán értékes, ha még évekkel a megjelenése után is aktuálisak a benne leírtak. Amikor Pöttering megírta önéletrajzát, az európai közösség más kihívások előtt állt mint most, ennek ellenére a könyvben foglaltak most talán még aktuálisabbak, mint évekkel ezelőtt – emelte ki a tárcavezető.

Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletének vezetője köszöntőjében azt hangsúlyozta, Németország és Magyarország kapcsolata történelmileg, gazdaságilag és kulturálisan is egyedülálló, és ezt a kapcsolatot párbeszéd útján újra és újra meg kell erősíteni.

Kegler Ádám, az Antall József Tudásközpont igazgató-helyettese úgy fogalmazott, a könyvből megérthető, mi motiválja azokat, akik töretlenül hisznek az európai egység gondolatában.

A méltatások után Georg Paul Hefty, a Frankfurter Allgemeine Zeitung korábbi szerkesztője beszélgetett a szerzővel.

Hans-Gert Pöttering a beszélgetés során szólt arról, hogy szerinte az Európai Unió (EU) jövőjének szempontjából mindennél fontosabb a kölcsönös tisztelet és a szabályok betartása, valamint az, hogy az alapvető kérdésekben egységes állásponton legyenek és összefogjanak a tagállamok.

A német politikus azt hangoztatta, hogy az értékek fontosabbak mint az érdekek, és csak úgy lehet jól képviselni az érdekeket, ha egy megbízható értékrend alapján cselekszenek a politikusok.

Hans-Gert Pöttering problémának nevezte, hogy manapság a politikusok nem hallgatják meg eléggé egymást, pedig a párbeszéd nagyon fontos lenne.

A különböző országoknak más a mentalitásuk, és ha nem értik pontosan az emberek, mit gondol a másik, akkor könnyű téves következtetésekre jutni. A migrációval kapcsolatban azt mondta, az EU mindig akkor tudott fejlődni, ha kihívásokkal szembesült, hiszen minden egyes válság egyúttal esély és lehetőség is.

A problémákat úgy lehet megoldani, ha bízunk a jövőben – fogalmazott. Hans-Gert Pöttering 1979-től 2014-ig európai parlamenti képviselő, 1999 és 2007 között az Európai Néppárt – Európai Demokraták (ENP-ED) frakcióvezetője, majd 2007 és 2009 között az Európai Parlament elnöke volt.

A politikus önéletrajzában visszaemlékezik a politikai, a kulturális és a társadalmi élet jelentős személyiségeivel történt találkozókra, felvázolja, miképp hoztak meg fontos politikai döntéseket az Európai Unióban, valamint kitekint az Európai Unió jövőjére is. Hans-Gert Pöttering könyve az Antall József Tudásközpont gondozásában jelent meg magyarul, előszavát Balog Zoltán írta.

 (MTI)

Hans-Gert Pöttering könyvbemutatója

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter