Close
2019. március
h k s c p s v
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Bethlen Gábor-díjat kapott Marcus Meckel evangélikus lelkész, politikus

2015. ápr. 9. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Bethlen Gábor-díjat kapott Marcus Meckel evangélikus lelkész, politikus
 

Bethlen Gábor-díjjal tüntették ki Marcus Meckel evangélikus lelkészt, a Német Demokratikus Köztársaság utolsó külügyminiszterét, az elismerést Lezsák Sándor, a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumi elnöke, az Országgyűlés fideszes alelnöke adta át csütörtökön Budapesten.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a laudációban kiemelte: Marcus Meckel legjellegzetesebb tulajdonsága a “belső szabadság”, amellyel az NDK sötétszürke világában kiállt a gondolkodás, a hit és a cselekvés szabadsága mellett. Ez a belső szabadság tette őt a közép-európai ellenzéki együttműködés egyik központi alakjává – tette hozzá.

A miniszter azt mondta, ugyanez a belső szabadság tette képessé Marcus Meckelt arra is, hogy meglássa a világ sokszínűségét. A szocializmus, a kommunizmus ugyanis sötét és szürke, de az ellenállási mozgalmak, a túlélési technikák, életstílusok és életprogramok nagyon sokszínűek. A különböző kultúrájú országok különféleképpen álltak ellen, a nemzetek sokszínűsége pedig a rendszerváltozás után is érték – közölte. A miniszter szólt arról is, hogy a belső szabadság megőrzése a demokráciában sem olyan könnyű. Balog Zoltán a németek és a magyarok közös feladatának nevezte, hogy figyelmeztessenek a szabadság értékére, hiszen – fogalmazott – “ki tudhatná jobban Európában, hogy milyen értékes a szabadság, mint azok az országok, amelyek két diktatúrát is átéltek”.

Lezsák Sándor az ünnepségen elmondta, hogy a díjat még 2014 novemberében ítélték oda Marcus Meckelnek, aki az akkori díjátadón nem tudott jelen lenni, így most külön ünnepség keretében vehette át az elismerést. A kuratórium elnöke az ünnepséget lezárva azt mondta, a kitüntetett személye is igazolja, hogy “van jövője a keresztény Európának”.

Marcus Meckel a teológiai tanulmányai után 1982-ben lett lelkész. 1988-tól 1990-ig Niedernodelebenben ökumenikus találkozóhely és kutatóközpont vezetője volt. Az 1970-es évektől részt vett a keletnémet ellenzék tevékenységében. 1989-ben kezdeményezte a német SPD megalakítását, majd annak szóvivője lett. A német újraegyesítésig a keletnémet SPD helyettes vezetője volt. 1992-től 1994-ig a Bundestagban az SPD-frakció szóvivője volt a Németország Szocialista Egységpártja (NSzEP, SED) diktatúrájának történetével és annak következményeivel foglalkozó, pártoktól független munkacsoportban. A Bundestagban Németország külpolitikájával és biztonságával kapcsolatos problémákkal, valamint az Európai Unió keleti szomszédjaival való kapcsolatokkal foglalkozott. Marcus Meckel a külügyi bizottság rendes, valamint a kulturális és médiabizottság póttagja, továbbá az európai uniós ügyek bizottságának tagja. 2004-től 2008-ig a Lengyel Bizottság elnöke volt.

A Bethlen Gábor-díjat minden évben azoknak ítéli oda az erdélyi fejedelemről elnevezett alapítvány kuratóriuma, akik életművükkel, áldozatos munkájukkal sokat tettek a magyarság értékeinek megőrzése, gyarapítása és Közép-Európa népeinek békés együttélése érdekében.

(MTI)

Bethlen Gábor-díj

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter