Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Bódvalenke, Nemzetközi Roma Nap, 2013. április 5.

2013. ápr. 5. Egyéb | Hozzászólások

Tisztelt Biztos Úr! Kedves Pásztor Eszter! Kedves Bódvalenkeiek!

Én Budapestről érkeztem, de nem a világ végére, mert én is itt születtem a környéken, egy kicsit haza is jöttem. Szeretettel köszöntök mindenkit, cigány és nem cigány magyarokat itt, Bódvalenkén!

1977-ben a bódvalenkeieket a nekézsenyiek, akikkel idejöttem, 2-1-re megverték a megyei harmadosztályban, úgyhogy én a győztesekkel vagyok itt, de azért jöttem, hogy elmondjam önöknek, hogy ma és holnap a roma kultúra napján nagyon fontos, hogy együtt tudjunk ünnepelni. A zene, a tánc és ezek a gyönyörű freskók összehozzák az embereket, akár cigányok, akár nem cigány magyar emberek. Most már csak munka kellene, rendes iskola, orvos és így tovább, mindaz, ami az emberi élethez szükséges. Az lenne jó, hogyha együtt tudnánk azért dolgozni, hogy több munka legyen, jobb legyen a megélhetés, hogy legyen tüzelő télen és legyen jó iskola a gyerekeinknek. Ebben tudnánk összefogni: a kormány, a civilek, az egyház, a cigányság és a nem cigány magyarok.
Ez nem mindig könnyű, hiszen amikor valamiből kevés van, akkor mindig összevesznek rajta az emberek, de ha összefogunk, akkor lehet több mindabból, amiből ma még kevés van.

Azt kívánom, hogy akik a roma kultúra napján együtt énekelnek és táncolnak, azok a hétköznapokban is tudjanak jól együtt dolgozni. Azt tudom ígérni, hogy a magyar kormányban mi ezért dolgozunk.

Azt is tudjuk, hogy ez nem mindig sikerül. Meg azt is tudjuk, hogy hosszú út van előttünk, ha valóban jólétet szeretnénk teremteni ezen a vidéken is. A hosszú utat úgy mondják lovári nyelven, hogy longo drom, mert a romák, akik ötszáz év óta jönnek és mennek valahová, azok tudják, hogy hosszú úton járunk. Azt kívánom, hogy a mai nap mégis egy olyan megálló legyen, egy olyan ideiglenes állomás, ahol mindannyian jól érezzük magunkat.

Isten éltesse a bódvalenkeieket és mindenkit, aki azért dolgozik, hogy cigány és nem cigány magyarok békességben és jólétben éljenek ebben az országban!


Köszönöm, hogy meghallgattak!

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter