Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

BTF – Több állami támogatás, kétszer annyi program és helyszín

2014. feb. 18. Fotók, Hírek | Hozzászólások
BTF – Több állami támogatás, kétszer annyi program és helyszín
 

A tavalyihoz képest kétszer annyi helyszínen, kétszer annyi programmal várja hazai és külföldi vendégeit az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF), amely a szervezők szándéka szerint Európa egyik legjelentősebb összművészeti fesztiváljává nőheti ki magát a következő években – hangzott el az eseményt beharangozó február 18-i budapesti sajtótájékoztatón, melyen részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is.

Budapest tavaly jelentős kulturális infrastruktúrával gazdagodott. Megújult a Zeneakadémia, és az Erkel Színház, megnyílt a Budapest Music Center. A sor idén is folytatódik, hamarosan elkészül a felújított Vigadó is. Fontos, hogy ezek a világszínvonalú helyszínek világszínvonalú rendezvényekkel legyenek megtöltve. A Budapesti Tavaszi Fesztivál idén is ilyen programokat kínál. – mondta el Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Szerinte az idei rendezvény az összefogásról szól. A legjelentősebb fővárosi kulturális intézmények fognak ugyanis össze annak érdekében, hogy a közönség világhírű művészek előadásain vehessen részt.

Balog Zoltán tárcavezető hangsúlyozta: a főváros régi kulturális intézményeinek megújulásával és több új, színvonalas helyszín átadásával “új kulturális helyzet jött létre Budapesten”, amelyet először az idei fesztiválon lehet érvényesíteni.  A miniszter elmondta, a rendezvény költségvetése a tavalyihoz képest megduplázódott, az állam így összesen már 1.65 milliárd forinttal járul hozzá megszervezéséhez. Szerinte a jelentős állami szerepvállalásnak köszönhetően Európa egyik legjelentősebb művészeti fesztiváljává válik a BTF, melynek a szervezeti struktúrája is átalakult.

A március 21. és április 6. között megrendezendő 34. Budapesti Tavaszi Fesztivál 58 helyszínen 172 programot kínál a klasszikus, kortárs és könnyűzene, valamint a tánc-, színház- és képzőművészet területén. Az idei “húzónevek”, illetve kiemelt programok közé tartozik Philip Glass, a Zubin Mehta vezényelte Bécsi Filharmonikusok, a firenzei Uffizi Képtár vendégkiállítása és a hagyományteremtő szándékkal idén először megrendezendő Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó.

Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója, a BTF Operatív Testületének elnöke szerint az idei fesztivál legfontosabb újdonsága a széles körű szervezői együttműködés, amelybe minden jelentős fővárosi kulturális intézményt, valamint a Magyar Turizmus Zrt.-t is bevonták. Kiemelte annak fontosságát, hogy a kormány négy évre előre biztosította a fesztivál működésének anyagi kereteit, továbbá kitért arra is, hogy erősíteni szeretnék a BTF kapcsolatát a bécsi és prágai társfesztiválokkal. Tarlós István, Budapest főpolgármestere a BTF gazdag programjából a fővárosi színházak nyílt napjai és ingyenes programjai, hazai és külföldi társulatok bemutatói mellett a Budapesti Történeti Múzeum és a firenzei Uffizi Képtár közös kiállítására hívta fel a figyelmet, amelynek keretében az olasz múzeumban őrzött magyar festőönarcképeket állítják ki. Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ igazgatója, a BTF Operatív Testületének tagja szólt többek között a fesztivált felvezető utcai installációkról és jelmezes utcai előadókról, a Bálnában megrendezendő sakkfesztiválról, a Duna vízét szelő öt koncerthajóról, templomi hangversenyekről és a Vörösmarty téren megnyíló tavaszi vásárról. Kiemelte, hogy a Pesti Vigadó szintén a fesztivál keretében nyílik majd meg eredeti pompájában.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója az idén először megrendezendő Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozóról elmondta: 12 ország 19 előadását láthatja majd a közönség, elsősorban közép-európai színházak társulataitól, a díszvendég pedig Oroszország lesz. Kiemelte: az esemény nem fesztivál, hanem találkozó, tehát nem lesz versengés. Az előadásokat szakmai programok kísérik, amelyek a színházak közötti tapasztalatcserét szolgálják. Vidnyánszky reményét fejezte ki, hogy a Magyarországon hiánypótló találkozó a következő években is folytatódhat, és “évről-évre megtermékenyítheti a szakmát”. Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese, a BTF Operatív Testületének tagja úgy vélte: bár az elmúlt években folyamatosan bővült Budapest idegenforgalma, a kulturális turizmusnak még bőven van kiaknázható területe a fővárosban, ebből a szempontból kiváló lehetőség a tavaszi fesztivál. Mint mondta, a Magyar Turizmus Zrt. egyrészt külföldi szakújságíróknak tart tájékoztatókat Budapesten, másrészt külföldi nagyvárosokban – Bécsben, Moszkvában, Szentpéterváron, Párizsban, Brüsszelben, Berlinben és Londonban – népszerűsíti a fesztivált tematikus kampányokkal. Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója elmondta, hogy a közmédia a BTF stratégiai partnereként hármas feladatot lát el: a fesztivál kezdete előtt műsorokkal hívják fel a figyelmet a programokra a különböző csatornákon, a BTF ideje alatt felvételeket készítenek, élő közvetítéseket adnak, és folyamatosan beszámolnak az eseményekről, a fesztivál lezárulta után pedig az értékek archiválása következik az eljövendő nemzedékek számára. Külön kiemelte, hogy a fesztiválkínálat bővítésének köszönhetően már a Petőfi Rádió profiljába is belefér, hogy foglalkozzon a programokkal.

Az idei tavaszi fesztivál főbb helyszínei a Művészetek Palotája, az Operaház, a felújított Zeneakadémia, a Budapest Music Center, a Millenáris, a Bálna, az újonnan megnyíló Pesti Vigadó, a Nemzeti Színház, valamint a főváros más színházai és múzeumai. A programok felölelik a komoly- és kortárs zene, az opera, a dzsessz, a pop, a világzene, a tánc, az újcirkusz, a színház és a múzeumi kiállítások területét, de még a divat és a sport is része a kínálatnak. A fesztivál bő két hete alatt hat világpremiert, tizennyolc magyarországi bemutatót, valamint további három színházi premiert láthat-hallhat a közönség. Közel húsz olyan társulat és produkció érkezik Budapestre, amely először mutatkozik be Magyarországon.

A teljes programkínálat a www.btf.hu oldalon olvasható, jegyek a Művészetek Palotája jegypénztáraiban, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ közönségszervezésén, a btf.hu és a mupa.hu weboldalakon és az ismert jegyirodákban válthatók.

MTI/EMMI

Fotó: EMMI, Bartos Gyula

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter