Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Budapest Maraton – Balog Zoltán: fogyatékkal élők és épek együttélését példázza a verseny

2016. okt. 7. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Budapest Maraton – Balog Zoltán: fogyatékkal élők és épek együttélését példázza a verseny
 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerint a hétvégi, idén ismét kétnapos Spar Budapest Maraton futófesztivál jó példa lesz arra, hogy az ép és fogyatékos emberek tudnak közösen sportolni.

“Együtt élünk a mindennapokban, sok mindent tudunk együtt csinálni” – hangsúlyozta péntek reggel a Margitszigeten edzéssel egybekötött sajtótájékoztatóján. Balog Zoltán, aki váltóban és parasportolókkal indul együtt. A csapat tagja lesz Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, olimpiai ezüstérmes úszó, Novák Katalin család-, ifjúság, és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár és Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár.

“Nem kell bezárni egy ajtó mögé vagy egy otthonba azokat, akik nem épen születtek, vagy baleset miatt nem épek. Ez már az ötödik alkalom, hogy együtt futunk sérült sportolókkal.” – hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) háromszáz dolgozója vesz rész a versenyen.

“Napi húsz perc sportolás már elég az egészség megőrzéséhez, ezért is fontos, hogy felhívjuk a figyelmet az egészséges, mozgásgazdag életmódra, a mindennapi mozgásra” – hangsúlyozta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. Hozzátette, már több mint 27 ezren neveztek a hétvégi versenyre, amelyen az Emmi dolgozói is megmutatják: ők is aktívan mozognak.

“A futást bárki, bármikor elkezdheti, korosztálytól és nemtől függetlenül, nem kell hozzá más, csak egy jó futócipő” – emelte ki Novák Katalin, aki maga is megpróbálja teljesíteni a maratont. Beszélt a Fut a család! néven elindított mozgalomról, amely felhívja a figyelmet a testmozgás fontosságára. Megemlítette, hogy a versenyen indul egy 96 éves hölgy, akit gyermekei, unokái és dédunokái kísérnek majd, így négy generáció közösen fog futni.

“Fontos, hogy a sok igénybevételnek kitett családanyák tegyenek az egészségükért, és mozogjanak, ezáltal példát mutatva férjüknek, gyermekeiknek, segítve a család jó- és jól létét.” – tette hozzá.

“Az esélyegyenlőségen van a hangsúly a közös futásnál. Korábban dolgoztam már fogyatékos gyermekekkel és felnőttekkel is, ezért szívügyemnek érzem a figyelemfelhívást” – mondta Boronkay Péter, aki kilencedik lett a triatlonosok versenyében a riói paralimpián, a Budapest Maratonon pedig két szakaszt teljesít majd Novák Katalin államtitkár, illetve Lakatos Márk kísérőjeként.

A program szombaton 11.30 órakor a 600 méteres családi futással kezdődik az Olof Palme sétányon. Ezen a napon lesz még az esélyegyenlőségi futam, a 3×2 kilométeres váltó (rajt: Ötvenhatosok tere), a minimaraton (5 km), a suli futam (2,7 km), a maratonka és a 2,7 kilométeres gyaloglás. A 31. Spar Budapest Maraton – egyben magyar bajnokság – vasárnap 9.30-kor rajtol a Hősök teréről.

Ezt követi négyfős váltókkal a maratonstaféta, majd egy 10 kilométeres verseny, végül a 30 kilométeres Coca-Cola testébresztő (rajt: Árpád fejedelem útja, a Tél utca magasságában).

(MTI)

31. SPAR Budapest Maraton (edzés)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter