Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Campus Hungary: „Elmenni, majd hazatérni!”

2013. jan. 15. Hírek | Hozzászólások
Campus Hungary: „Elmenni, majd hazatérni!”
 

A ma meghirdetett, 3,62 milliárd forint uniós forrásból megvalósuló Campus Hungary program kiemelt célja a magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatóinak nemzetközi tapasztalatszerzését támogató pályázati rendszer működtetése, melynek segítségével minél több magyarországi felsőoktatási hallgató tanulhat ösztöndíjjal külföldön, fejlesztheti nyelvtudását és hazaérkezését követően itthon kamatoztathatja a külföldön szerzett ismereteket.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Balassi Intézet által szervezett programindító rendezvényen hangsúlyozta: fontos, hogy ne csak a tehetős családokból származó fiataloknak adasson meg a külföldön tanulás lehetősége. Mint elmondta, az új program hozzájárul ahhoz, hogy az „elmenni vagy maradni” ne egymás alternatívái legyenek, hanem egyre inkább az „elmenni, majd hazatérni” gondolat érvényesüljön. A külföldi tanulmányok a tapasztalatszerzést is segítik, illetve abban ugyancsak fontos szerepet játszanak, hogy hazatérve felismerjük, meglássuk az itthoni értékeinket is. Rámutatott: az is a Campus Hungary program célja, hogy népszerűsítsék a magyar egyetemek világát külföldön.

Kiemelte, hogy a felsőoktatás reformjának egyetlen célja lehet: a minőség, ami egyben versenyképességet is jelent nemcsak itthon, hanem nemzetközi összehasonlításban is. Az alulfinanszírozottság és pazarlás ma egyszerre van jelen a felsőoktatásban – jegyezte meg.

A felsőoktatási intézmények adósságcsapdából való kimentése az idei év feladata – hangsúlyozta, megerősítve: minden adósságot, ami akadályozza az előrelépést, át fognak vállalni. Jelezte: a kormány szerdai ülésén tárgyal arról a 10 milliárdos előirányzatról, ami a kiváló egyetemek támogatását célozza.

A képzési kínálatban is van egyfajta torzulás, ma 800 szakon lehet tanulni – fűzte hozzá Balog Zoltán, aki feltette a kérdést, hogy ez valóban a piaci igényeknek megfelelő-e.

A miniszter kitért még arra: ma a hallgatók több mint egyötöde olyan állásban tud elhelyezkedni, amihez diplomára nem is lenne szükség.

A rendezvényen részt vett Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási- és igazságügyi miniszter, aki beszédében kiemelte: Magyarország visszatért a mindennapi élet tekintetében is az európai szellemi közéletbe.

A kormányfő-helyettes szerint egy olyan folyamat indul el, aminek mindenki haszonélvezője lesz, és sikere mindannyiunkon múlik. Ha nem tudunk saját hibánkból egyenrangú félként részt venni Európa szellemi pezsgésében, akkor saját magunkat rekesztjük ki Európából, nem hatalmi szóval, külső hatalom által, hanem saját hibánknak köszönhetően – fogalmazott.

Kitért arra, hogy szomorú bezárkózási folyamat kezdődött meg az ötvenes években Magyarországon, a korábbi nyugati tanulmányi lehetőségek egyik-napról a másikra eltűntek, és maradtak a moszkvai, pekingi utak, az úgynevezett baráti országokba.

A Campus Hungary program útnak indulásával Magyarország visszatért a mindennapi élet tekintetében is az európai szellemi közéletbe. Bár húsz éve van lehetőség különböző hallgatói, kutatói, oktatói ösztöndíjakra, külföldi munkavállalásra, a Campus Hungary programon keresztül lehetővé válnak a nagy létszámú, szervezett formában történő, rendszeres kiutazások, ott tartózkodások, kutatások, majd a megszerzett tudás hazahozatala. A program azt is lehetővé teszik, hogy a magyar felsőoktatás megnyíljon a világ felé – fejtette ki a miniszterelnök-helyettes.

A Campus Hungary első kísérleti pályázati szakasza 2012 novemberében zárult, a program keretében 1200 hallgató folytathat résztanulmányokat a világ szinte minden kontinensén, műszaki, természettudományos, orvosi, gazdasági, jogi, bölcsészettudományi vagy művészeti területen.

A Balassi Intézet és a Tempus Közalapítvány  együttműködésével megvalósuló Campus Hungary program kiemelt törekvése a magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének növelése, a felsőoktatásban végzettek foglalkoztathatóságának elősegítése, valamint nemzetközileg tájékozott, hazájuk és saját értékeiknek tudatában lévő magyar értelmiség képzése. A program célja az is, hogy növeljék a Magyarországon tanulmányokat folytató külföldi hallgatók számát, elmélyítsék és kiterjesszék a magyar és külföldi felsőoktatási intézmények közötti kapcsolatokat.

Az új Campus Hungary ösztöndíjakat kedden hirdették meg a magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatói részére. A hallgatók rövid és csoportos tanulmányutakra, szakmai gyakorlatra, féléves részképzésre egyaránt pályázhatnak.

MTI, EMMI, KIM

Fotók: MTI, Soós Lajos; kormany.hu, Botár Gergely

Campus Hungary

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter