Close
2018. július
h k s c p s v
« máj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Csaknem négymilliárd forintból folytatódik a józsefvárosi városrehabilitáció

2013. feb. 5. Hírek, Video | Hozzászólások
Józsefváros 3,8 milliárd forint támogatást nyert el a Magdolna negyed program harmadik ütemére az Új Széchenyi-tervből, a szociális városrehabilitáció közvetve 12 ezer embert érint.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az akcióterület bejárását követő keddi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: ha nem fejlesztik a humánerőforrást, nem teszik képessé a közösségeket, hogy használni tudják a megújult környezetüket, akkor ugyanúgy leromlik az épületek állaga. Mint mondta, a józsefvárosi programnak van szociális, kulturális, sport, oktatási, egészségügyi és romakérdéssel összefüggő vonatkozása is, vagyis éppen lefedi tárcája szakterületeit. Hozzátette: szívesen támogatja a hasonló összetett projekteket, amelyben a területek egymást erősítik.

A humántárca vezetője szerint a városrehabilitációval együtt induló képzési programok növelik az ott élők elhelyezkedési esélyeit és a VIII. kerületet úgy lehet majd bemutatni, mint a nagyvárosi városrehabilitáció jó példája.

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), Józsefváros polgármestere arról beszélt, hogy a most induló projekt megkoronázza az első két ütemet. A városrehabilitáció közvetve 12 ezer embert érint a Kálvária tér, a Teleki tér, a Dobozi tér és a Fiumei út által határolt területen, 28 száz százalékban önkormányzati tulajdonú házra és további 13 vegyes tulajdonú társasházra vonatkozik, amelyekben 1300 lakás újul meg. Emellett 50 ezer négyzetméter közterületet is felújítanak.

A kerületvezető ismertette, hogy az energiahatékonysági beruházások további rezsicsökkentést jelentenek az ott élő nehéz sorsú családoknak, s a fejlesztési forrásból mintegy 700 millió forintot fordítanak társadalmi, közösségi, bűnmegelőzési és szociális programokra.

Kocsis Máté azt is elmondta, hogy a program március 1-jén indul és bízik abban, hogy jövő tavaszra már látható lesz a változás. A társadalmi elemek 2015-ben, a fejlesztési elemek pedig 2014 augusztusában zárulnak.
A polgármester szólt arról is, hogy a mostani támogatással Józsefváros Budapest legeredményesebben pályázó kerülete, ebben a ciklusban közel 40 milliárd forint fejlesztési forrás jut a városrészbe.

(MTI, kormany.hu)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter