Close
2019. március
h k s c p s v
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Csontváry-kiállítás nyílt Csíkszeredában

2016. máj. 7. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Csontváry-kiállítás nyílt Csíkszeredában
 

Nagyszabású Csontváry-kiállítás nyílt szombaton Csíkszeredában, a Csíki Székely Múzeumban. A kiállítás Csontváry Kosztka Tivadar 47 festményét és az első festményét ihlető Munkácsy Mihály-művet mutatja be. A műveket hat magyarországi gyűjteményből hozták Csíkszeredába, ahol augusztus 20-ig lesznek kiállítva. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a megnyitón elmondta, a Csontváry kiállítás jó alkalmat teremtett az együttműködésre. “Megadja azt a szövetet, azt a közeget, ahol a magyaroknak jó együtt lenni” – fogalmazott a miniszter.

“Nemcsak a lekicsinylésben, a meg nem értésben osztozunk Csontváryval. Bízom benne, hogy abban is osztozhatunk, hogy ez egyáltalán nem vette el a kedvét az alkotástól. Nem gondolta azt, hogy abba kellene hagynia, váltani kellene, hasonulni kellene, és csak olyan dolgokat kellene csinálnia, amit mindenki elfogad, amit mindenki szeret” – jelentette ki a miniszter. Azt is hozzátette: “amikor megbolondul körülöttünk a világ, az embernek csak azért is normálisan kell élni”. E normalitás jegyeiként sorolta fel az egyénnek a saját dolgaihoz való ragaszkodását, autonómiáját és a közösségeket is megillető autonómiát.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint a kiállítás annak a bizonyítéka, hogy le lehet győzni a kishitűséget, “el lehet hozni a világot Csíkszeredába”. Kelemen Hunor mindenkit arra biztatott, hogy nézze meg a kiállítást, mert nem valószínű, hogy a következő 15 évben még egyszer el lehet hozni Erdélybe Csontváry műveit. Az elnök azt is bejelentette, hogy az RMDSZ Communitas alapítványa támogatásával 30 erdélyi iskola 1100 diákja látogathatja meg a csíkszeredai kiállítást.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója azt tartotta a kiállítás sajátosságának, hogy először mutatja meg együtt Munkácsy Mihály Vihar a pusztán című festményét, és a festmény által ihletett Csontváry alkotást. Bellák Gábor, a kiállítás kurátora sajnálkozásának adott hangot, hogy Csontváry annak idején nem jutott el Erdélybe, hiszen “itt is megtalálta volna a természetnek azt a nagyságát, ami őt mindig megigézte”. Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója elmondta: csak a múzeumnak otthont adó Mikó vár nyílászáróinak a mérete szabott korlátot a kiállításszervezőknek, centimétereken múlt, de a Magányos cédrus című festményt elhozhatták Csíkszeredába. A csíkszeredai Csontváry-kiállítás öt teremben, tematikus csoportosításban mutatja be a festő életművét.

(MTI)

Csíkszereda

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter