Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Csoóri Sándort a Petőfi Irodalmi Múzeumban köszöntötték 85. születésnapján

2015. feb. 3. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Csoóri Sándort a Petőfi Irodalmi Múzeumban köszöntötték 85. születésnapján
 

Csoóri Sándor ott áll, ahol nekünk kellene állni, ott szól, ahol nem szabadna hallgatni – hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden, a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) tartott ünnepi esten, amelyen számos barátja, tisztelője köszöntötte Csoóri Sándor költőt, a nemzet művészét 85. születésnapján.

“Zrínyi kezéből vette ki a kardot, s Kosztolányi selyemsálát csavarta a nyakára” – idézte a miniszter Szakolczay Lajos irodalomtörténész Csoóri Sándorról írt szavait, majd az ünnepelthez fordulva kiemelte: “nagyobb szükségünk van nekünk, mint neked arra, hogy megünnepeljünk téged”. Csoóri Sándor mindig segített ráismerni a bajra, a szépre, a reményre – mondta Balog Zoltán, aki bevallotta, hogy a költő egyik verse kamaszként rá is óriási hatással volt. Lesz még generáció, amely kiállását és alkotását azon az életművön fogja lemérni, amelyet Csoóri Sándorék alkottak – méltatta az ünnepeltet Balog Zoltán.

E. Csorba Csilla, a PIM főigazgatója emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás előtti időszakban nemcsak Csoóri Sándor költészetét, hanem prózai írásait, társadalmi, politikai szerepléseit is óriási érdeklődés övezte. “Csoóri Sándorral együtt valljuk, hogy az anyanyelven írt irodalomra, költészetre elementáris szükség van” – fűzte hozzá. A főigazgató elmondása szerint a költő, író életműve a Digitális Irodalmi Akadémia jóvoltából digitálisan is olvasható, és a születésnap alkalmából a múzeum a www.pimmedia.hu honlapon most közzétette Csoóri Sándor 1982-es chicagói szerzői estjének felvételét is.

Gróh Gáspár irodalomtörténész, a Köztársasági Elnöki Hivatal igazgatója szerint az elképesztő dinamika és az elégikus szemlélődés egyaránt jellemzi Csoóri Sándor életművét, amit talán a 20. század történelmi megrázkódtatásai magyaráznak. A költő maga is “sarkcsillag” lett a számára meghatározó értékek képviseletével, “a pártállam idején egyszemélyes szabadcsapatként működött és adott reményt a nemzetnek”. “Hogy minden csalódás ellenére még mindig él bennünk egy jobb kor és egy ismét emelkedő nemzet reménye, azt neked köszönhetjük” – fordult az ünnepelthez Gróh Gáspár.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnökeként köszöntötte a szervezet örökös tagját, hangsúlyozva, hogy a nagy költők soha nem csak a saját korukéi: “Csoóriban is Balassitól Illyésig számos nagy előd ott lázad”. “Sokunk számára példakép, de nem olyan, aki önálló legendájába falazódik, hanem a cselekvő szellem eleven megtestesülése” – szólt a költőről Szentmártoni János, Sára Sándor filmrendező pedig egy sétabottal ajándékozta meg egykori alkotótársát. Az ünnepségen megjelent többek között Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke is.

(MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter