Close
2019. szeptember
h k s c p s v
« máj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Debrecen adósságának a felét vállalja át az állam

2012. dec. 23. Hírek | Hozzászólások
Debrecen adósságának a felét vállalja át az állam
 

Debrecen 27,34 milliárd forint adósságának felét vállalja át az állam az önkormányzati adósságrendezés keretében – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombati debreceni sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető elmondta, hogy az önkormányzatok után a kormány megkezdi a felsőoktatási szektor adósságrendezését, erre jövőre 24 milliárd forintot szánnak. Debrecenről szólva úgy fogalmazott: “a város az adósságállományát tekintve súlyos, az országban az egyik legnehezebb helyzetbe került.” Az adósságátvállalás mértékét Debrecen esetében is az iparűzési adó nagysága alapján határozták meg.

Kósa Lajos (Fidesz) polgármester közölte: a város évi 1,5 milliárd forint adósságszolgálattól szabadul meg. A város iparűzési adóbevétele, vagyis a Debrecenben működő vállalatok gazdasági teljesítménye körülbelül egy százalékkal nőtt tavalyhoz képest – mondta Kósa Lajos. Hozzáfűzte: a növekedés elsősorban a városba települt nagy hozzáadott értékkel dolgozó cégeknek, például a National Instrumentsnek és a Richternek köszönhető, de szerepe volt a debreceni repülőtér bővülő forgalmának is.

Balog Zoltán a felsőoktatási adósságátvállalásra kitérve elmondta: 2013-ban a szektor adósságrendezésével az intézmények adósságátvállalása, az EU-projektek önrészének biztosítása és a PPP-konstrukcióban készült beruházások finanszírozása történik meg. A miniszter ezek intézményi szintű mértékéről részleteket nem közölt, de annyit elmondott, hogy jövőre mintegy 10 milliárd forint értékben váltanak ki működési hiteleket.

Balog Zoltán az MTI kérdésére válaszolva nem kívánt megnevezni további területeket, ahol állami adósságrendezést terveznek, de azt megjegyezte, hogy a közeljövőben a felsőoktatás mellett a sportegyesületek is számíthatnak hasonló segítségre.

(MTI, EMMI)

Debrecen

Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter