Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Együttműködési megállapodás a Kormány és a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye között

Együttműködési megállapodás a Kormány és a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye között
 

A kormányzati és egyházi feladatokat rögzítő együttműködési megállapodást írt alá Balog Zoltán miniszter és Pantelic Lukijan, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye püspöke december 18-án, Budapesten.

Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere (b) és Lukijan Pantelic budai szerb ortodox püspök kicseréli a dokumentumokat, miután aláírta a kormány és a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye közötti kormányzati és egyházi feladatokat rögzítõ együttmûködési megállapodást az Emberi Erõforrások Minisztériumában 2012. december 18-án.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

A miniszter az aláírást megelőző beszédében elismeréssel szólt a szerb ortodox egyház történelmi érdemeiről, valamint hangsúlyozta: az egyház mai is fontos szerepet játszik a szerb vallási és kulturális identitás megőrzésében.

A most aláírt megállapodás – a hatályos törvényekkel összhangban – garanciákat ad a különböző támogatási formákra, a hitélet és a társadalmi feladatátvállalás finanszírozása tekintetében.

2012. november 7-én dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes írt alá hasonló dokumentumot az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéjével, december 6-án pedig Hölvényi György államtitkár a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyházzal.

A megkötött megállapodás a remények szerint nem csak a Szerb Ortodox Egyház és Magyarország Kormánya közötti további jó kapcsolatok fenntartásához és elmélyítéséhez járul hozzá, hanem elősegíti a Magyarország és Szerbia közötti viszony erősítését is.

A magyar kormány minden magyarországi ortodox egyház felé nyitott hasonló tartalmú egyezmény aláírására.

Budapest, 2012. december 18.

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Sajtó- és Kommunikációs Főosztály

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter