Close
2019. október
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Együttműködési megállapodást kötött a kormány a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátussal

2016. dec. 9. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Együttműködési megállapodást kötött a kormány a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátussal
 

Együttműködési megállapodást kötött közfeladat ellátásáról a kormány a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus – Magyarországi Ortodox Exarchátussal.

A megállapodást Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Arszeniosz Kardamakisz ausztriai metropolita, magyarországi és közép-európai exarcha írta alá pénteken Budapesten.

Balog Zoltán kiemelte: Magyarország és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus több mint ezeréves történelmének meghatározó eseménye a megállapodás, amelynek értelmében a patriarchátus dialógusközpontot hoz létre Budapesten.

A központ célja a vallások közötti párbeszéd elősegítése, amelyre ma igen nagy szükség van Európában. Az épületben lesz köznevelési intézmény, könyvtár, továbbá szociális és karitatív tevékenységet is végez majd benne az egyház.

Emellett liturgikus szolgálatra is alkalmassá teszik az épületet, hogy segítsék a Magyarországon élő ortodox vallású görögök vallásgyakorlását – tette hozzá a tárcavezető.

Balog Zoltán ígéretet tett arra, hogy a kormány támogatja a centrum kiépítését és működtetését.

Arszeniosz Kardamakisz arról beszélt, hogy több mint öt év munka, közös gondolkodás előzte meg a most aláírt megállapodást.

Az exarcha megköszönte a kormánynak, Balog Zoltánnak és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárnak, hogy lehetőséget kapnak arra: több mint 1000 év után újra gyökeret ereszthetnek Magyarországon.

“Közös a célunk: segíteni akarunk, szolgálni az itt élő embereket és ápolni keresztény gyökereinket”, és elősegíteni a párbeszédet” – tette hozzá.

A központ egy korábbi kormányhatározat értelmében a VIII. kerületben, a Múzeum utca 11. számú épületben kap majd helyet.

(MTI)

Együttműködési megállapodás aláírása

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter