Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Előrelépés a tárgyalásokon

2012. nov. 21. Hírek | Hozzászólások
Előrelépés a tárgyalásokon
 

Előrelépés történt a pedagógusok foglalkoztatása ügyében a sztrájkbizottság és a kormány keddi tárgyalásán – derült ki a több órán át tartó egyeztetés után. A bérkövetelésekről tovább egyeztetnek jövő szerdán.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere újságírók előtt kiemelte: a két szakmai munkacsoport – amelynek megalakításáról szombaton határoztak – elvégezte munkáját. Az egyik már meg is szűnt, az átadás-átvétel ügyében ugyanis sikerült megegyezni.

Egyeztetés a pedagógusok sztrájkbizottságával

Egyeztetés a pedagógusok sztrájkbizottságával. MTI Fotó: Kovács Attila

A keddi fordulóra húsz ajánlás érkezett a munkacsoportoktól, a felét áttekintették ezeknek, és a felükben meg is egyeztek. A foglalkoztatás területén maradtak még vitatott pontok, ebben további szakmai munka várható – ismertette.

Arra a kérdésre, hogy a bérek ügyében mire jutottak, úgy válaszolt: a húszszázalékos általános bérkövetelésre, amelyet a szakszervezetek megfogalmaztak, nem tudtak igent mondani. További tárgyalásokat folytatnak, és mint mondta, bízik benne, hogy jövő szerdán ebben a kérdésben is sikerül majd megállapodni. Abban megegyeztek, hogy az a béremelés, amelyet az életpályához és az új munkarendhez fognak kötni, jelentősebb, mintegy 30 százalékos növekedést jelent majd.

Hozzátette: a következő forduló jövő szerdán lesz, és reményét fejezte ki, hogy a fennmaradó kérdésekben is megállapodásra jutnak.

Egyeztetés a pedagógusok sztrájkbizottságával

Egyeztetés a pedagógusok sztrájkbizottságával. MTI Fotó: Kovács Attila

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke elmondta: megállapodtak arról, hogy a közoktatási intézmények pedagógusi álláshelyeit a heti 22 finanszírozott óraszámhoz igazítják. A pedagógusok számára ez komoly és nagy izgalmat okozó kérdés volt – mondta, hozzátéve: ez a megállapodás azt sugallja, hogy az a nagyarányú pedagógus-elbocsátás, amelyet a bizonytalanság miatt feltételeztek, talán nem lesz akkora, mint gondolták.

A sztrájkra vonatkozó felvetésre úgy válaszolt: kedden komoly előrelépés történt, de még koránt sincsenek azonos hullámhosszon minden kérdésben. Azt sem mondja, hogy sztrájkolni fognak, és azt sem, hogy nem fognak sztrájkolni – fogalmazott. A sztrájk nem cél, hanem eszköz – mutatott rá az érdekvédő, aki jelezte: a még elégséges szolgáltatásokról is folytatnak egyeztetéseket.

További egyeztetések tárgya lesz még a 62 éves életkort betöltött pedagógusok foglalkoztatásának ügye, illetve az, hogy a pedagógus-életpályamodell minősítési rendszere kikre vonatkozik. A bérek ügyében sem tartja kizártnak, hogy elmozdulás történik – közölte.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a tárgyalásokról nyilatkozva kiemelte: a 22 óra rögzítése nagy jelentőségű bejelentés, a többi célok területén, így a bérkövetelésekben még jelentős távolság van a felek között. Hozzátette: nem véletlen, hogy a közalkalmazottak egészére vonatkozóan szeretnének 20 százalékos béremelést.

Szerinte a kormány ajánlata bizonytalan, és azt gondolják, javaslatuk január elsejétől, de legkésőbb februártól megvalósítható lenne. Számításaik szerint indítványuk kevesebb forrást igényel, mint a kabinet elképzelése.

(MTI, EMMI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter