Close
2018. október
h k s c p s v
« máj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Emberi Jogi Munkacsoportot alakít a kormány

2012. feb. 23. Egyéb | Hozzászólások

A kormány nemcsak az új Alaptörvény tiszteletben tartása és kiemelt szerepe, hanem az elmúlt évek tapasztalatai miatt is fontosnak tartja figyelemmel kísérni az emberi jogok magyarországi érvényesülésével kapcsolatos folyamatokat. Ezért a kormány döntött arról, hogy javaslattevő, véleményező és tanácsadói tevékenységet végző testületeként létrehozza az Emberi Jogi Munkacsoportot. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny 20. számában 2011. február 22-én jelent meg.

A munkacsoport feladata többek között, hogy figyelemmel kísérje az emberi jogok érvényesülését Magyarországot; konzultációt folytasson az emberi jogok magyarországi érvényesülését vizsgáló civil szervezetekkel, valamint érdekképviseleti, szakmai szervezetekkel és alkotmányos szervekkel; áttekintse a nemzetközi egyezményekből, megállapodásokból és egyéb nemzetközi kötelezettségvállalásokból fakadó, az emberi jogok érvényesülésével kapcsolatos feladatokat. A munkacsoport figyelemmel kíséri továbbá az Egyesült Nemzetek Szervezete Emberi Jogi Tanács Egyetemes Időszakos Felülvizsgálat (UPR) Munkacsoportjának 11. ülésén Magyarország vonatkozásában tett és Magyarország által elfogadott ajánlások végrehajtását és javaslatokat tesz a kormány és az érintett központi államigazgatási szervek részére a jogalkotás és a jogalkalmazás vonatkozásában az emberi jogok még szélesebb érvényesülését biztosító szabályozásra, működésre. Emellett elősegíti az emberi jogok magyarországi érvényesülésével kapcsolatos szakmai kommunikációt.

A munkacsoport elnöke a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, alelnöke a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára, tagjai az egyes minisztériumok olyan állami vezetői, akiknek tevékenysége, feladat- és hatásköre összefügg a munkacsoportéval. A munkacsoport tagjai tevékenységükért tiszteletdíjban nem részesülnek.

A munkacsoport legalább negyedévente ülésezik és Emberi Jogi Kerekasztalt működtet, melynek célja, hogy a munkacsoport konzultációt folytasson az emberi jogok magyarországi érvényesülését vizsgáló civil szervezetekkel, érdekképviseleti és szakmai szervezetekkel, továbbá ajánlásokat fogalmazzon meg a munkacsoport tevékenységével, feladataival összefüggésben. A Kerekasztal tagjai a munkacsoport tagjai, az alapvető jogok biztosa, az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnöke, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, és a munkacsoport elnöke által felkért, a munkacsoport feladatkörét érintő tevékenységet végző alkotmányos szerv képviselője, központi államigazgatási szerv vezetője, illetve civil szervezetek, érdekképviseleti szervezetek és szakmai szervezetek képviselői.

Budapest, 2012. február 23.

Sajtó Főosztály
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter