Close
2018. október
h k s c p s v
« máj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Emmi: bátor tenni akarás, szeretet és elkötelezettség jellemezte Szendi József életét

2017. Júl. 24. Hírek | Hozzászólások

Bátor tenni akarás, a népe és egyháza iránti szeretet és elkötelezettség jellemezte a vasárnap elhunyt Szendi József nyugalmazott veszprémi érsek életét és papi, püspöki szolgálatát – írta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós, a tárca egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az MTI-hez hétfőn eljuttatott közös közleményében.

Azt írták: a 96 éves korában elhunyt Szendi József egyaránt megtapasztalta a II. világháború borzalmait, majd a kommunista diktatúra egyházüldözését.

Szendi Józsefet 1944 karácsonyán szentelték pappá a Székesfehérvári Egyházmegye szolgálatára.

Újmisés papként budapesti egyetemi tanulmányai mellett a Vámház körúton és környékén a légitámadások elől a pincébe menekült emberek körében végzett lelkipásztori munkát – olvasható a közleményben.

Később volt káplán, hitoktató, szegény gyerekek kollégiumának lelkésze, teológiai tanár, kórházlelkész és plébános. 1957-ben három hétre letartóztatták, ellenforradalmi szervezkedéssel gyanúsítva.

1969-82-ig Esztergomban a szeminárium spirituálisa (lelki igazgatója) és teológiai tanár volt. 1982-ben kapta püspöki kinevezését, előbb a Veszprémi Egyházmegye apostoli kormányzója lett, majd 1983-tól megyés püspök.

Felidézték: 1988-ban Grósz Károly miniszterelnök megbeszélésre hívta a püspöki kart a Parlamentbe, ennek végén Szendi József előzetesen nem egyeztetett hozzászólásra jelentkezett. A veszprémi püspök határozott hangon követelte az egyház jogainak helyreállítását.

Történészek értékelése szerint Mindszenty József bíboros 1948-as letartóztatása óta ez volt az első nyilvános, határozott kiállás az egyház jogai mellett.

1989-ben Szendi József nyílt levélben követelte az Opus Pacis, a békepapok szervezetének megszüntetését, valamint a szerzetesrendek működésének visszaállítását.

A rendszerváltást követően azonnal hozzálátott az egyházmegye oktatási rendszerének kialakításához: óvodák, iskolák, kollégiumok, főiskola, valamint a veszprémi szeminárium újraindítása is a nevéhez fűződik.

1993-ban, a magyarországi egyházmegyék átszervezésekor a veszprémi püspökségből érsekség lett, így a Veszprémi Egyházmegye 100. püspöke lett a Veszprémi Főegyházmegye első érseke.

A főegyházmegye közösségi életének megújítása érdekében főegyházmegyei zsinatot hívott össze. Jól ismerte főegyházmegyéjét, aktív kapcsolatot tartott papjaival és az egyházmegyei intézmények vezetőivel, szolgálata idején 24 új templomot szenteltek – olvasható a közleményben.

“Lelkipásztori, tanári, majd püspöki és érseki szolgálatával Szendi József az igazság melletti határozott kiállás tiszteletreméltó példáját adta” – fogalmaztak.

Szendi József 1997-ben, 76 éves korában vonult nyugállományba, de még hosszú ideig aktív maradt: főegyházmegyéjén belül és kívül is szívesen hívták különböző programokra, a meghívásoknak örömmel tett eleget.

2005-ben Hit Pajzsa-díjjal, 2011-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki – tették hozzá.

(MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter