Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Erdély mindig gazdagította Magyarországot

2013. feb. 3. Hírek | Hozzászólások
Erdély mindig gazdagította Magyarországot
 

Erdély mindig gazdagította Magyarországot – jelentette ki Kató Béla erdélyi református püspök beiktatása után az MTI-nek nyilatkozva Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán úgy véli, akkor igazi a magyarországi és az erdélyi magyarság összetartozása, ha a két nemzettest kölcsönösen tud adni egymásnak. Azt mondta, a lelkiek jelentik az összetartozás legfontosabb összetevőjét, és a lelkiekben az egyházak játsszák a legfontosabb szerepet.

A miniszter azt a bibliai mondást idézte, amely szerint vannak, akik a szegénységükből gazdagítanak másokat, és meggyőződését fejezte ki, hogy Kató Béla püspök által a gazdagítás folytatódik. Megemlítette, ez annál is inkább fontos, mert az Erdélyi Református Egyházkerület a legnagyobb magyar egyháztest.

Balog Zoltán felidézte, hogy tizenkét évvel ezelőtt Pap Géza püspök beiktatásakor is ő képviselte a magyar kormányt. Az MTI kérdésére elmondta, a román kormány képviselőjének a kedvessége késztette arra, hogy szívélyesen megkérje: segítsen az egykor államosított egyházi vagyon visszaszolgáltatásának előmozdításában.

Hozzátette, Magyarország akár jogi segítséget is nyújthat a folyamatban, hiszen – mint megjegyezte – a strasbourgi emberjogi bíróságon több száz per van folyamatban romániai restitúciós ügyekben.

MTI, EMMI

Fotó: www.szabadsag.ro

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter