Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Értékteremtő munkára van szükség

2011. aug. 17. Egyéb | Hozzászólások

 BorsodOnline(boon.hu)

Ózd – Balog Zoltán államtitkár szerint fontos, az értelmes elfoglaltság a roma embereknek is.

Az eseményről készült fotók a képre kattintva nézhetők meg!

Minden előzetes várakozás felülmúlt a Munka+Tanulás program Ózdon. A képzésben résztvevő hátrányos helyzetű roma férfiak a gyakorlati helyszíneken sajátíthatták el a szakmák alapjait, és közösen újítottak föl három házat. A megálmodók azt a réteget célozták meg, amely alulképzett, így másképp szinte lehetetlen volt elhelyezkedniük. A régi gyári lakókolóniának számító Velence Telepen dolgoztak. Az egyik házba Berki László költözhetett be.

– A kőműves és a festő szakma alapjait is sikerült elsajátítanom – mondta örömmel Bari László. – Eddig azt sem tudtam, hogy mi a kőműves kanál, azt pedig végképp nem, hogy miként kell használni. Tizennégyen voltunk a csoportban, a többiekkel eléggé lelakott lakásokat újítottunk föl. Újra kellett vakolni, glettelni és festeni. A portát is rendbe hoztuk, gyakorlatilag elölről kezdtünk mindent, de megérte.

Figyel a főváros Ózdra

Riz Gábor szerint az országos politika érdeklődése fennmaradt Ózd iránt, amit az újabb államtitkári szintű látogatás is bizonyít. A Borsod megyei közgyűlés alelnöke, és a térség országgyűlési-képviselője úgy gondolja: a döntéshozók nem is lehetnek közömbösek, mert az itt élő emberek a múltban számos értéket teremtettek az ország számára. A helyi három vezető céggel együtt pedig azon dolgoznak, hogy a roma réteget tekintve is enyhítsék a munkanélküliséget.

Balog Zoltán is tisztában van a romák legégetőbb problémáival. A Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős államtitkár Ózdon született, így azt is tudja, hogy a kohászat bezárása ezeket az embereket sújtotta a legnagyobb mértékben. Balog Zoltán abban bízik, hogy az ózdi minta nem csak helyben, hanem országosan is folytatódhat.

– Nagyon fontos, hogy dolgozzanak az emberek, de legalább ennyire lényeges, a minőségi munkavégzés – hangsúlyozta Balog Zoltán, Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős Államtitkár. – Ez a program pontosan erre irányul. Akik részt vettek benne, megtapasztalták, hogy mit jelent a munka becsülete, a pontos megjelenés és az értékteremtés. Akik végeztek nagyobb eséllyel léphetnek ki a munkaerőpiacra, mert tudják, hogy mi vár rájuk. Nagyon bízom benne, hogy a Türr István Képző és Kutató Intézet jóvoltából a létszámot meg tudjuk majd tízszerezni. Ez pedig már az ózdi cigányság életében is jelentős számadat lehet. Szeretnénk, ha az ország különböző pontjain is megjelenjen ez a projekt, hiszen valóban értékteremtő és hasznos elfoglaltságot biztosít a roma embereknek.

Az államtitkár ózdi látogatása során részt vett egy bejáráson, sőt a jövő terveit illetően tárgyalt a helyi városvezetőkkel is. A Tűrr István képzőközpont udvarán pedig a romák vehettek részt egy családi napon. Itt azt is bejelentették, hogy a közeljövőben a nők foglalkoztatását elősegítő programot is szeretnének beindítani.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter