Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Erwin Teufel: Európát jobb állapotba kell hozni

2012. máj. 27. Egyéb | Hozzászólások

Európát jobb állapotba kell hozni, és ennek érdekében Németországnak és Magyarországnak együtt kell működnie – hangsúlyozta Erwin Teufel, Baden-Württemberg tartomány korábbi miniszterelnöke szerdán a budapesti Andrássy Gyula egyetemen tartott előadásában.

A német konzervatív politikus Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterrel együtt azon a rendezvényen vett részt, amelyet a magyarországi német nyelvű egyetem a két ország közötti barátsági szerződés aláírásának 20. évfordulója alkalmából rendezett.

Erwin Teufel hangsúlyozta, hogy a jelenlegi gazdasági és pénzügyi válságra csakis a “több Európa” jelentheti a választ. Teufel rekordideig, 1991 és 2005 között állt az egyik leggazdagabb német tartomány élén, amely a németországi tartományok közül Bajorország mellett Magyarország legfontosabb gazdasági, illetve kereskedelmi partnere.

Európa jelenével foglalkozva a német politikus kiemelten szólt a Magyarországot is sújtó gazdasági, illetve pénzügyi válságról. Annak a nézetének adott hangot, hogy erre a válságra semmiképpen sem a kevesebb Európa, hanem csakis a több együttműködés jelentheti a választ. Európát jobb állapotba kell hozni – hangsúlyozta Erwin Teufel, utalva arra, hogy az Európai Unióval szemben megcsappant bizalom csakis így állítható helyre. 

A politikus szerint a problémákra nincs egységes recept. Egyetlen receptet mégis hangsúlyosan említett, mégpedig a szubszidiaritás elvét. Úgy vélekedett, hogy a válságból való kilábalásért alulról felfelé építkező Európára van szükség. “Nem lehet az emberek feje felett dönteni” – hangsúlyozta a német politikában ma is nagy tekintélynek örvendő, kereszténydemokrata korábbi tartományi vezető, aki szerint Európának, illetve az Európai Uniónak csakis azokkal az ügyekkel kell foglalkoznia, amelyek meghaladják a nemzetek, a tagállamok erejét. 

Európának ugyanakkor egy hangon kell szólnia – fogalmazta meg üzenetét Erwin Teufel, hangoztatva, hogy csakis így szólhat bele az ázsiai évszázadnak tekintett XXI. század ügyeibe.

Előadásában Teufel több alkalommal is elismeréssel szólt Magyarországról. Kiemelte, hogy az 1956-os magyar népfelkelés, illetve annak “élménye” milyen hatással volt politikai elkötelezettségére, pályafutására. Méltatta az európai uniós tagság érdekében tett erőfeszítéseket és az azóta elért eredményeket, úgy értékelve, hogy Magyarország példás teljesítményt nyújtott. Kiemelte, hogy kommunista diktatúrából jogállammá, tervgazdálkodást folytató országból pedig piacgazdasággá vált.

A 2011 első felében betöltött magyar uniós elnökséget a CDU-s politikus sikeresnek értékelte. Hangsúlyozta Horvátország uniós csatlakozásának előmozdítását, a Duna-stratégiát és mindenekelőtt roma keretstratégia elfogadtatását, amelyért – mint mondta – Magyarország minden tiszteletet megérdemel. A szintik és romák helyzetének javítását a német nemzetiszocialista múlt keserű örökségére, a nácik által elkövetett jogtalanságokra utalva Németország számára is kulcsfontosságúnak nevezte. A magyar kormány erőfeszítéseiről szólva pedig a többi között hangsúlyozta: “Magyarország minden dicséretet megérdemel azért, hogy idén nem lépi túl a 3 százalékos költségvetési hiányt.” Teufel szerint mindezt követniük kellene a régi tagállamoknak is. 

Az előadást követő pódiumbeszélgetésen Balog Zoltán ugyancsak a közös válaszok szükségességét hangsúlyozta. Úgy értékelte ugyanakkor, hogy Brüsszel a régi és az új tagállamokat megkülönböztetve kettős mércét alkalmaz.

A miniszter szerint Európának új válaszokat kell adnia a válságra, valamint az együttműködésre is. Balog Zoltán ismertetette két évvel ezelőtt hivatalba lépett kormány fő céljait és legfontosabb vállalásait, különös tekintettel a nagy szolgáltató rendszerek alapvető átalakítására. A kormány egyik legfőbb céljának az emberek helyzetének javítását nevezte. 

Az emberierőforrás-miniszter ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az állampolgárok többsége az Európai Uniót nem segítő partnernek, hanem olyan partnernek tekinti, amely – mint fogalmazott – nem érti, hogy Magyarországon miről van szó. Mindez válsághoz vezetett az Európa-barátság tekintetében – hangsúlyozta Balog Zoltán, és ezt szomorúnak nevezte. “Néhány hónap alatt összeomlott mindaz, amit hosszú évek során felépítettünk” – utalt az Európa-ellenesség erősödésére a miniszter. 

Balog Zoltán részletesen szólt a magyar uniós elnökség alatt útnak indított romastratégia jelentőségéről, hangsúlyozva: “Örülünk annak, hogy a roma ügyet közös európai üggyé tudtuk tenni.”

A német nyelvű cikk ITT érhető el. 

Forrás: hvg.hu

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter