Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

EU-elnökség – Elfogadták a szociálisügyi miniszterek az uniós romastratégia tervezetét

2011. máj. 19. Egyéb | Hozzászólások

2011. május 19., csütörtök (MTI) – Elfogadták az uniós országok szociálisügyi miniszterei azt az állásfoglalást, amely a romák társadalmi befogadását célzó tagállami stratégiák uniós kereteiről szól – jelentette be csütörtökön Brüsszelben Balog Zoltán.

“Bízunk abban, hogy eljött a konkrét cselekvés ideje” – mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Andor László EU-biztossal közösen tartott sajtótájékoztatóján. Balog Zoltán előzőleg a soros magyar EU-elnökség nevében elnökölt a miniszteri tanácskozáson.

Az uniós keretstratégia tervezetét április elején terjesztette elő az Európai Bizottság, az unió legfőbb végrehajtó testülete. Először az igazságügyi miniszterek tárgyalták meg, elsősorban a jogegyenlőség, diszkriminációmentesség biztosításának szemszögéből. A csütörtöki miniszteri tanácskozás résztvevői elsősorban a foglalkoztatás, lakhatás, egészségügyi ellátás oldaláról tekintették át a problémakört. Pénteken az oktatási és ifjúsági ügyekben illetékes tárcavezetők ülésének a napirendjén szerepel a romastratégia – annak elsősorban az a vonzata, hogy miként lehet javítani a halmozottan hátrányos helyzetű cigány gyerekek oktatását. 

 
Az EPSCO-n készült videókat  IDE kattintva nézheti meg!  
 

Jövő hétfőn az uniós külügyminiszterek – az úgynevezett általános ügyek tanácsaként eljárva – összegzik a miniszteri vitasorozat eredményeit. Ezután a júniusi EU-csúcson hagyják jóvá hivatalosan a romák befogadásáról szóló uniós keretstratégiát. Az abban foglaltak figyelembevételével a tagállamok az év végéig nyújtják be Brüsszelnek saját romabefogadási stratégiájukat, amelynek végrehajtását az EU ellenőrizni fogja. Balog Zoltán az MTI-nek elmondta: azt javasolják, hogy a nemzeti stratégiák véleményezésére létrehozott európai bizottsági munkacsoport később is maradjon fenn, mert a végrehajtást folyamatosan figyelemmel kell kísérni. Ebben szerepet kap majd az EU bécsi székhelyű alapjogi ügynöksége is – közölte.

Az államtitkár – szintén az MTI-nek nyilatkozva – kitért arra: a szükséges szakpolitikai intézkedéseket nemcsak azért kell meghozni, hogy a többnyire mélyszegénységben élő, munkanélküli romák helyzete jobb legyen Európában, hanem azért is, hogy javítsák a társadalmi együttélést a romákkal. Balog Zoltán a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a romaügyért a fő felelősséget a tagállamok viselik, saját országuk helyzetéhez igazított intézkedési terveket kell kidolgozniuk. Az uniós együttműködés azonban hozzáadott értéket jelent – tette hozzá -, és elmondta: a csütörtöki megbeszélésen arról is sok szó esett, miként lehet biztosítani az uniós források eddiginél hatékonyabb felhasználását. Csaknem minden uniós tagországnak van ugyan valamilyen saját intézkedési terve a romákat illetően, de az uniós keretstratégia egymással összehasonlíthatóvá teszi majd ezeket a nemzeti stratégiákat – vélekedett.

Andor László – mint arról sajtóközleményében tájékoztatott – a miniszteri tanácskozáson felhívta a figyelmet arra, hogy a roma népesség a társadalmi kirekesztés legnagyobb lélekszámú áldozata Európában; helyzete nemcsak nehéz, hanem látványosan romlott is az elmúlt években. A magyar biztos szerint ezt a negatív és veszélyes folyamatot vissza kell fordítani.  “A bizottsági kezdeményezéssel és a magyar elnökség aktív hozzájárulásával ez a kérdés végre az európai politika napirendjére került, s ezt ki kell használni” – hangsúlyozta Andor.

A sajtótájékoztatón az EU-biztos kifejtette, hogy miután a romák helyzete drámaian romlott a kilencvenes évek elején – a mélyreható gazdasági szerkezetátalakulással járó rendszerváltozás, a sok munkahely megszűnése következtében -, az utóbbi években újabb zuhanás következett be a gazdasági válság miatt. Andor László gratulált a magyar EU-elnökségnek az ügyben elvégzett munkához, és nagyon fontosnak nevezte a kidolgozott dokumentumot. 

A sajtótájékoztatón kérdés hangzott el arról, hogy foglalkoztak-e a miniszterek a romákkal szembeni szélsőjobboldali megnyilvánulások felerősödésével. Balog Zoltán elmondta, hogy ezen a tanácskozáson nem ez volt a téma, de a maga részéről hangsúlyozta: a szélsőségességre a jól megalkotott és jól végrehajtott roma befogadási stratégia lehet a megfelelő válasz.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter