Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Európában az Orbán-kormány lett a példakép (A HETIVÁLASZ cikke)

2010. nov. 30. Egyéb | Hozzászólások

{A HETIVÁLASZ cikke a Süddeutsche Zeitung pénteki (2010. nov. 26.) számában megjelent írás alapján.}

Miközben Kelet-Európában alig javul a cigányok sorsa, van Budapesten egy merész államtitkár, akinek tevékenysége a romák sorsára irányul – írja a balliberális német lap.

A balliberális Süddeutsche Zeitung pénteki számában egy majdnem egész oldalas esszét szentel a kelet-európai cigányságnak.
Michael Frank először elmagyarázza az olvasóknak, hogy miért szabad cigányozni errefelé – elvégre Kelet-Európában a romák
magukat is így nevezik, míg a többségi társadalomra meg a „fehérek” kifejezést használják.

Míg német nyelvterületen nagyon ügyelnek, hogy a valóban pejoratív élű „Zigeuner” szó helyett mindig „romákról és szintikről” beszéljenek, Kelet-Európában a romaprobléma súlyosabb, semmint hogy nyelvi kérdést csináljanak az egészből.

Frank szerint a tolerancia kifejezése is problematikus – ez ugyanis bármennyire jó szándékú, mégiscsak lekezelő. Elvégre – ahogy írja Frank -: aki toleranciát gyakorol, voltaképpen hatalmi helyzetből cselekszik. A tolerancia nem oldja fel az elnyomott és az elnyomó kettőségét – pusztán emberibbé teszi.
 
A hatalmas továbbra is hatalmas marad, és a roma továbbra is roma – de legalább meghagyják neki a jogot, hogy az is maradhasson. Ezzel azonban még nem segítettek sokat a cigányságon, amelynek eltérő normarendszere, kultúrája mindig is nehezen illeszkedett be a környező népek teljesítményorientált, polgári világába. „A romákat az európai történelemben legtöbbször tolerálták, ám csak ritkán respektálták”, írja a müncheni napilap újságírója.

  Balog Zoltán előadást tart


A cigánynak fontosabb a család, a napi kis boldogság, mint a hosszú távú tervezés – éppen ezért inkább marad együtt a család, semmint hogy a gyereket iskolába küldjék. De ha meghagyják a közösségi lehetőségeiket, s azon keresztül akarnak nekik előrejutást biztosítani, sikeresebb lehet roma és többségi egyaránt.

A lap szerint Magyarország éppen erre tesz kísérletet. Az a Magyarország látszik tehát a romapolitika éllovasának, ahol másrészről – írja a Süddeutsche – „kíméletlenül gyilkolnak le romákat, ahol fasiszták a többség egyetértése mellett heccelnek a cigányok ellen, mint bűnözők és aljaemberek ellen.” Ám mégis: „Magyarország Európa első állama, amely kihívásként fogta fel cigány honfitársait, számos integrációs programot indított meg”.

A lap szerint Magyarország az EU soros elnökeként is leginkább a romapolitikára fog koncentrálni, és Orbán Viktor „nemzeti  konzervatív rezsimjétől” tényleg várható is néhány értelmes kezdeményezés e téren.

„Van Budapesten egy merész államtitkár, akinek fő figyelme a romákra irányul. Balog Zoltán valamiféle roma-kvótát is elképzelhetőnek tartana a közügyekben, éppen azért, hogy megtörjék a jelenlegi ördögi kört: a munkanélküliség és a nyomor a romákat abba a gyanúba keveri, hogy bűnözőként szerzik meg a kenyérrevalót; a népcsoport általános kriminalizálása viszont elzárja előlük a munkalehetőségeket – és a spirál továbbforog.”

Miközben Nyugat-Európában már a polgári rétegeket is elérte az idegenellenesség, és megkérdőjelezik sokan a paralleltársadalmak lehetőségét, a magyar javaslat éppen erről szólna: a romák sajátosságát megőrizni, és így visszavezetni őket a munka vagy az oktatás világába.
 
A müncheni balliberális lapnak láthatóan tetszik a budapesti kormány gondolata.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter