Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Európai összefogással indulnak roma programok Magyarországon

2012. okt. 11. Hírek | Hozzászólások

Kísérleti roma projektek indulnak Magyarországon a kormány, a Német Szintik és Romák Központi Tanácsa, az Európai Népcsoportok Föderális Uniója (FUEN) és a német Robert Bosch Alapítvány összefogásával – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán Berlinben.

A miniszter a német fővárosban tárgyalást folytatott többek között Hans Heinrich Hansennel, a FUEN elnökével és Hans Heinrich Schöninggel, Türingia tartomány volt Európa-ügyi miniszterével, a FUEN tanácsadójával, akikkel megállapodott abban, hogy kísérleti jelleggel oktatási, kulturális, foglalkoztatási projekteket indítanak magyarországi romák körében.

A Kisebbségek segítenek kisebbségeket elnevezésű program támogatói között van a Robert Bosch Alapítvány, és a magyarországi projektekbe bevonják a németországi roma közösségeket összefogó Német Szintik és Romák Központi Tanácsát is. A következő hetekben 20 projekt közül választanak ki négyet, amelyek végrehajtásához uniós forrásokra is pályáznak. A megvalósítás szakasza 2013 közepén kezdődhet – mondta a miniszter.

Balog Zoltán találkozott André Schmitz-Schwarzkopffal, a tartományi rangú Berlin kulturális szenátorával, a Schwarzkopf Fiatal Európa Alapítvány elnökével is, akivel abban állapodtak meg, hogy “a Magyarországról kialakított képpel és annak németországi és európai vonatkozásaival” foglalkozó fórumokat szerveznek a német fővárosban az alapítvány és a Collegium Hungaricum Berlin, a német fővárosban működő magyar kulturális intézet együttműködésében.

A miniszter elmondta: a megbeszélésen német partnere felvetette, hogy meg kellene keresni azokat a témákat, amelyekről kiderül, hogy azért vitáznak róla Magyarországgal összefüggésben, mert “Európa sem tudja, hogy ezekben az ügyekben mi az álláspontja”.

Hozzátette: “a roma téma sem csak magyar téma, hiszen például ha Nyugat-Európába megérkezik 500 roma és leülnek egy város főterén, akkor az ottaniak nem tudnak velük mit kezdeni, nekünk meg el akarják magyarázni, hogy mit kezdjünk, fél-egymillió romával”. Hangsúlyozta: a romák felzárkóztatása “európai téma”, ezért “európai dimenzióban” kell róla beszélni.

(MTI, EMMI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter