Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Fejlesztik a nagykátai szakorvosi rendelőintézetet

2018. Már. 27. Fotók, Hírek | Hozzászólások

Letették a nagykátai szakorvosi rendelőintézet csaknem 1,4 milliárd forint kormányzati támogatásból megvalósuló bővítésének és korszerűsítésének kezdetét szimbolizáló alapkövet kedden.

A Jászberényi Szent Erzsébet Kórház fenntartásában működő intézmény fejlesztéséről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az alapkőletétel utáni sajtótájékoztatón elmondta: a tervek szerint 2019 végére befejeződő beruházásra az Egészséges Budapest Programból 400 millió forintot, a Pest Megyei Területfejlesztési Programból 973 millió forintot szánnak.

Elmondta: 500 milliárd forintot költött a magyar állam elsősorban európai uniós forrásból 2013-ig a vidék egészségügyi fejlesztésére, országszerte épültek, illetve újultak meg a kórházak, rendelők.

A legnagyobb volumenű fejlesztések vidéken, vagyis Budapesten és Pest megyén kívül zajlottak- jegyezte meg. Hozzátette: 2017 és 2026 között várhatóan 700 milliárdos fejlesztés történik majd a fővárost és az agglomerációt is kiszolgáló kórházakban és szakrendelőkben.

A miniszter megjegyezte: Budapest és környéke az ország 40 százalékának egészségügyi ellátásáért felel.

A nagykátai fejlesztés során új rendelőépületi szárny épül, a meglévő épület gépészetét korszerűsítik és akadálymentesítik, lecserélik az elavult orvostechnológiai és informatikai eszközparkot és modernizálják a képalkotó diagnosztikát – közölte Balog Zoltán.

Kitért arra is: “ha azt akarjuk, hogy a vidék éljen, meg kell fogni a fiatalokat” olyan programokkal, mint a családi otthonteremtési kedvezmény, és azzal az infrastruktúrával, amelybe tartozik az egészségügy is.

Példaként említette, hogy a Magyarországon levő 78 szülészet mindegyikének családbaráttá tételére 10 milliárd forint áll rendelkezésre két év alatt. Emlékeztetett arra is, hogy több mint 100 milliárd forint jut bölcsőde- és óvodafejlesztésekre.

Balog Zoltán szólt arról is, hogy azért nem látni migránsokat az utcán Magyarországon, mert Orbán Viktor 2015-ben megépítette a kerítést, “de ez a kérdés ettől még nem került le a napirendről”. Felhívta a figyelmet arra is, hogy komolyan kell venni az április 8-ai döntést a parlamenti választáson.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője és képviselőjelöltje elmondta: a nagykátai szakorvosi rendelő fejlesztése teljes egészében magyar költségvetési támogatásból valósul meg, a magyar emberek, a hazai adófizetők munkájának eredményeként növekvő magyar gazdaság teljesítményének köszönhetően.

Hozzátette: a beruházás a nagykátai kistérségben élő több mint 70 ezer embert érinti.

Az eddig három telephelyen működő szakorvosi rendelőintézet a beruházás után egy telephelyen fog működni – jegyezte meg.

Czerván György a sajtótájékoztatón bejelentette: 128,5 millió forintot nyert Nagykáta külterületi utak építésére, valamint 70 millió forintot a mentőállomás felújítására.

Ezzel együtt összesen 4,5 milliárd értékben valósultak, valósulnak meg fejlesztések Nagykátán és térségében. Megújult a 31-es számú főút Szentmártonkáta és Tápiószecső közötti szakasza 700 millió forintból, hétfőn kezdődött a következő 3 kilométeres szakasz felújítása Tápiószecsőtől 550 millió forintból – közölte.

(MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter