Close
2019. február
h k s c p s v
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Fiatalkorú magyar prostituáltak Svájcban – Balog Zoltán: nyitott fülekre talált a magyar kérés

2011. aug. 30. Egyéb | Hozzászólások
Aarau/Budapest, 2011. augusztus 30., kedd (MTI) – Balog Zoltán államtitkár szerint nyitott fülekre talált Svájcban az a magyar kérés, hogy az alpesi ország emelje föl tizenhatról tizennyolc évre a prostitúció törvényi korhatárát, mert ez a szabályozás nemkívánatos hatásokkal jár Magyarországon.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára erről telefonon számolt be az MTI-nek, miután Aarauban közös sajtótájékoztatót tartott a kérdésről Bogárdi Szabó István református püspökkel.

A református egyházi elöljáró kezdeményezte, hogy saját egyházán, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerületén keresztül fölhívja a svájci törvényhozók, kormánytagok figyelmét arra, hogy a svájci szabályozás erőteljes szívóhatást gyakorol Magyarországon, a szervezett bűnözésnek és az emberkereskedelemnek a melegágya, nem is beszélve az áldozatok – sok esetben kiskorúak – megalázásáról, emberi méltóságának a megsértéséről – mondta el Balog Zoltán. Mélyszegénységben élő családok gyermekei az áldozatok, és az általános vélekedéssel ellentétben nem csak cigányok – tette hozzá.

Súlyos problémáról van szó, amelyet Magyarország és Svájc csak együtt oldhat meg. Első lépésként 18 évre kell emelni Svájcban a prostitúció korhatárát – mondta az államtitkár.
A magyar kezdeményezést támogatja a svájci Aargau kanton református egyháza. Az állam és az egyház együttműködése jegyében a sajtótájékoztatón részt vett Pascale Bruderer parlamenti képviselő – aki 2009-2010-ben a svájci parlament elnöke volt – és Aargau kanton miniszterelnöke. Megígérték, hogy megpróbálják fölgyorsítani a törvénymódosítást lehetővé tevő folyamatot.

Balog Zoltán elmondta, bemutatta a svájci tárgyalópartnereknek, hogy a magyar kormány mit tervez a roma integráció területén.

A Dunamelléki Egyházkerület és Aargau kanton református egyháza együttműködési megállapodás aláírását tervezi, amely többek között kitér erre a kérdésre is. Az elképzelés szerint felvilágosítás, megelőzés céljából készítenek egy tájékoztató könyvecskét, amely a veszélyekre figyelmeztet és ezt a református egyház fogja terjeszteni.

  1. kms krg

    MTI 2011. augusztus 30., kedd 16:29

    FOTÓ: Soós Lajos

A témában megjelent írások: Index.hu, Aargauer Zeitung(svájci német nyelvű lap), hvg.hu,

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter