Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Fraknói Vilmos-díjat adományozott Balog Zoltán

Fraknói Vilmos-díjat adományozott Balog Zoltán
 

Fraknói Vilmos-díjat adományozott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, 2012. november 20-án, Budapesten. A kitüntetést Jáki Sándor Teodóz pannonhalmi szerzetes atya, Zsidó János féli plébános, és Dr. Bitskey István a Debreceni Egyetem professzor emeritus kapta.
A Fraknói Vilmos-díjat a teológia, filozófia vagy az egyháztörténelem területén kiemelkedő munkát végzett személyek kaphatják, illetve, akik tevékenységükkel előmozdították a magyar vallási élet megújulását és a teológia oktatásának fejlődését. A 2000-ben alapított kitüntetést évente hárman kaphatják meg, az elismerésben részesülők közül egyikük határon túli, a díjat Fraknói Vilmos halálának évfordulóján adják át.

Az idei díjazottak:
Jáki Sándor Teodóz bencés szerzetes, tanár, énekgyűjtő, a csángó ügy apostola. Tanulmányait Pannonhalmán végezte, majd a budapesti Zeneművészeti Főiskolán énektanári és karvezetői diplomát szerzett. 1969-1991 között a győri székesegyház Palestrina kórusának karnagya. Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken koncertezett, megtörve a kulturális elnyomást. A csángó ügy apostolaként 1978-1999 között hatvanszor járt a moldvai Csángóföldön. Gyűjtési eredményei nagyjelentőségűek.
A díjat a csángó kultúra és vallásos népének kutatásáért kapja.

Zsidó János féli plébános (Szlovákia) Mátyusföld szülötte. Papi szolgálatának állomáshelyei Csallóközhöz kötik. Munkássága messze túlmutat e földrajzi határokon. A hetvenes években került kapcsolatba a földalatti egyházzal és elkötelezte magát az ifjúság szolgálatára. Patronátusa alatt megalakult a Szlovákia Magyar Cserkészszövetség. A városok közép- és főiskolás magyar fiataljai, akik nem kapcsolódtak bele a cserkészszövetség munkájába, röviddel az SZMCS megalakulása után megalakították a Keresztény Ifjúsági Közösséget (KIK). Zsidó János jelen volt a KIK megalakulásánál is. 1989 után részt vett a felvidéki magyar katolikus értelmiség megszervezésében. Alapító tagja volt a magyar papok által létrehozott Glória Társulásnak, akik támogatták a felvidéki magyar katolikus hetilap (Remény) kiadását.
A díjat az ifjúság és a magyarság szolgálatáért végzett munkájáért kapja.

Dr. Bitskey István irodalomtörténész, professzor emeritus. Egyetemi (magyar-történelem) tanulmányait Debrecenben végezte, 1976-ban Pázmány Péterről szóló értekezésével kandidált. Az irodalomtudomány doktora 1991-től. Kutatási területe a 17. századi magyar próza és eszmetörténet. Kiemelkedően fontosak az életútját végigkísérő Pázmány-kutatásai.
A díjat Pázmány Péter életművének kutatásáért kapja.

2012. november 20.

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Sajtó- és Kommunikációs Főosztály

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter