Close
2019. október
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Gálakoncerttel zárult vasárnap a Cziffra Fesztivál

2017. feb. 26. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Gálakoncerttel zárult vasárnap a Cziffra Fesztivál
 

Gálakoncerttel és díjkiosztó ünnepséggel zárult vasárnap a Cziffra Fesztivál a Zenekadémián. A Cziffra György Fesztivál Tehetség-díjat Ránki Fülöp zongoraművész és Kállai Ernő hegedűművész, a Cziffra György Fesztivál Életműdíját Vásáry Tamás zongoraművész és Jakobi László csellóművész, hangversenyrendező vehette át Medveczky Ádám karmestertől és Balázs János zongoraművésztől, a fesztivál alapítójától.

A 18 év alattiaknak járó Ifjú Tehetség Díjat Kokics Dorina Fanni klarinétos érdemelte ki.

A Cziffra Fesztivál olyan alkalom, ami összeköti a múltat, a jelent és a jövőt – mondta Balog Zoltán, az emberi források minisztere az eseményen. Kiemelte: Cziffra György élete azt üzeni, hogy van út fölfelé, bármilyen mélyről is indul az ember és bármilyen mélyre születik, a kultúra, a zene fölemel.

Hozzátette: a fesztivált alapító Balázs János abban is hasonlít Cziffra Györgyhöz, hogy keresi és támogatja a tehetséges fiatalokat.

A jövő azoké a fiataloké, akikben van  tehetség és akiknek szintén meg kell találni az utat fölfelé – hangsúlyozta a miniszter.

Kitért arra is, hogy Cziffra Györgyről szeretnék elnevezni azt az új kulturális központot Budapest VIII. kerületében, amely a roma kultúrának ad majd otthont.

Balázs János ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy Cziffra György kitartása és emberi magatartása példaértékű és követendő példa mindenki számára.

A fesztivál kiemelten fontos feladatának nevezte a tehetségkutatást és a tehetséggondozást, hiszen Cziffra György is számos fiatal művészt indított el a pályán, bemutatkozási lehetőséget biztosítva számukra.

Emlékeztetett: a második alkalommal megvalósuló fesztivál idén már két helyszínen, a Zeneakadémián és a MOM Kulturális Központban várta a közönséget nyolc koncerttel. Szólt arról is, hogy tervei szerint 2021-ben, Cziffra György születésének 100. jubileumán monumentális világkörüli fesztivállal adóznak a mester emléke előtt.

A hatnapos rendezvényen fellépett mások mellett Rost Andrea operaénekes, Fazil Say és Jandó Jenő zongoraművészek, a CZF Kamarazenekar, Lajkó Félix hegedűművész, Sárközy Lajos cigányzenekara és a Sárik Péter Trió, Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológus előadást tartott.

A vasárnapi gálaesten Mischa Maisky csellóművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Balázs János zongoraművész Csajkovszkij, Bruch és Chopin műveit szólaltatta meg. Az eseményen részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége is.

 (MTI)

Cziffra György Fesztivál

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter