Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Gyöngyöspatán koncertezett a Kaláka

2011. Júl. 1. Egyéb | Hozzászólások

Budapest, 2011. június 30., csütörtök (MTI) – Gyöngyöspatán adott koncertet Péter-Pál napján a Kaláka együttes, amely cigánymuzsikus fellépőkkel kiegészülve játszott a község Árpád-kori temploma előtti téren.

A Kaláka együttes vezetője kiemelte, hogy a koncert megszervezését Balog
Zoltán
, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi
felzárkózásért felelős államtitkára is üdvözölte, és örömét fejte ki a
kezdeményezés kapcsán.

“Szép este volt, muzsika, harmónia, szeretet és béke. Egy olyan nagy közös, családias falusi esemény kerekedett, amelyen gazdagok és szegények, cigányok és magyarok, felnőttek és gyerekek egyaránt részt vettek, kortól, vallástól és foglalkozástól függetlenül” – mondta a szerdai rendezvényt tető alá hozó Gryllus Dániel csütörtökön az MTI-nek. Mint felidézte, a Heves megyei Gyöngyöspatán húsvétkor történt események után írt egy levelet Borik Ildikónak, a gyöngyöspatai általános iskola énektanárának, hogy szervezzenek egy koncertet.

“Nagyon sokat játszottunk Gyöngyöspatán az elmúlt tizenöt évben, hol a Kalákával, hol a tagok szólóban, hol Sebestyén Mártával zsoltárokat, hol Halmos Bélával a Pál apostol-műsort adtuk elő. Különleges kapcsolatok alakultak ki a helyiekkel, számunkra egy kis oázis volt a község, ezért is rökönyödtünk meg, amikor áprilisban a televízióban láttuk a romák és magyarok között kirobbant feszültséget. Úgy gondoltam, valamit tennem kell” – mutatott rá Gryllus Dániel. Kiemelte: tapasztalatai szerint a helyiek azt érzik, hogy vannak politikai erők, amelyeknek érdekében áll a feszültség gerjesztése, a helyi lakosság pedig áprilisban nem tudott mit kezdeni a kialakult helyzettel.

Szerdán Gyöngyöspatán a Péter-Pál napi szentmisét követően megtelt a templom előtti tér. Előbb az Anti és barátai nevű helyi dobos csoport játszott, majd a község jegyzője megnyitotta a rendezvényt. Ezután a szintén gyöngyöspatai Farkas család tagjaiból álló zenekar adott elő magyarnótákat és cigányzenét hegedűn, brácsán és nagybőgőn. A Kaláka ezután játszott mintegy 25 percet, végül egy kunmadarasi cigány együttes, a Show Prala lépett fel. “A közönségben mintegy felerészben voltak cigányok és magyarok, a fellépők ingyen játszottak” – mondta Gryllus Dániel.

Mint megjegyezte, a koncert utáni borozgatás során többek is megjegyezték, hogy az esemény apropóján olyan emberek beszélgettek egymással, akik bár egy településen élnek, még nem volt alkalmuk erre. A Kaláka együttes vezetője kiemelte, hogy a koncert megszervezését Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára is üdvözölte, és örömét fejte ki a kezdeményezés kapcsán.

“Ha egy kicsit is tudtunk valamit tenni a jó viszony helyreállítása, a békés egymás mellett élés érdekében, akkor már megérte összehozni a koncertet” – fogalmazott Gryllus Dániel.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől két héten át járőröztek a mintegy 2900 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Véderő az április 22-24. közötti időszakra hirdetett katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort a település határába, ám a rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta. A tábornyitás tervezett napján 267 roma asszony és gyermek távozott a településről Csillebércre és Szolnok-Tiszaligetre.
Április 26-án késő este a Véderő tagjai összeverekedtek helyi romákkal. Három férfit kórházba szállítottak, illetve a rendőrség ugyancsak három gyanúsított ellen indított eljárást, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt. A Gyöngyösi Városi Bíróság június közepén nem jogerősen egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a Véderő egyik vezetőjét hivatalos személy elleni erőszak miatt. Egy roma asszonyt, aki április 24-én Gyöngyöspatán megütött egy falubeli nőt, garázdaság és könnyű testi sértés bűncselekménye miatt 250 ezer forint pénzbüntetésre ítéltek.

A község független polgármestere lemondott tisztségéről, az időközi választást július 17-re írta ki a választási bizottság.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter