Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Hallásvizsgáló készülékeket kapott tizenhat budapesti és Pest megyei szülészeti osztály

2016. nov. 7. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Hallásvizsgáló készülékeket kapott tizenhat budapesti és Pest megyei szülészeti osztály
 

Újszülöttek és kisgyermekek vizsgálatához szükséges modern hallásszűrő készülékeket adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke hétfőn Budapesten.

Tizenhat budapesti és Pest megyei szülészeti osztály kap a készülékekből, tizenkét kórház a gyermekmentő szolgálat adománya révén, négy pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának költségvetéséből.

Balog Zoltán köszöntőjében kiemelte a koragyermekkori intervenció fontosságát, hiszen a születési rendellenességek, károsodások annál jobban gyógyíthatók, fejleszthetők, minél korábban kiderülnek. Ezért is fontos az a rendelet, amely szerint már a szülészeti osztályon át kell esnie az újszülöttnek az első hallásvizsgálaton – emelte ki a miniszter.

Balog Zoltán elmondta, a minisztérium európai uniós forrásból 170 millió forintot fordított a készülékek beszerzésére.

Edvi Péter elmondta, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat saját gyűjtéséből több mint 34 millió forint gyűlt össze erre a célra.

Hozzátette: az Emmi uniós pályázati pénzből valamennyi magyarországi kórháznak biztosította már az objektív hallásszűréshez szükséges készülékeket, a központi régióban, Budapesten és Pest megyében azonban nem lehetett pályázatot kiírni. Ezért gondolták azt, hogy gyűjtésükkel ezt a térséget célozzák meg. Így már valamennyi olyan magyarországi kórháznak, amelyben van szülészeti osztály és perinatális intenzív centrum, lesz az újszülöttek és a csecsemők vizsgálatához szükséges hallásszűrő készüléke.

Szabó Miklós, az Egészségügyi Szakmai Kollégium neonatológiai tagozatának elnöke arról beszélt, hogy a kormányzat prioritásként kezeli az újszülöttellátást, és ennek, valamint a szakmai összefogásnak is köszönhetően az elmúlt években húsz százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság Magyarországon. Ez példátlan eredmény a magyar egészségügyben – hangsúlyozta a szakember, aki szerint ezen a területen olyan stratégiai lépések születtek, amelyek képesek voltak megmenteni újszülöttek életét.

A hallásvizsgálatról Szabó Miklós azt mondta, hogy a veleszületett halláskárosodást, ha nincs műszer, csak nagyon későn veszik észre a szülők és a szakemberek, ez pedig nagyban befolyásolja a gyermek további fejlődését. Magyarországon évente kilencvenezer gyermek születik, közülük ötszázan halláskárosodással jönnek világra, azonban a műszereknek köszönhetően már minden csecsemőt meg tudnak vizsgálni, így megvan a lehetősége annak is, hogy időben kezeljék őket – mondta Szabó Miklós.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár szerint a gyermekmentő szolgálat és a minisztérium adománya révén a közép-magyarországi régió intézményeiben is megtörtént az esélyteremtés a korszerű hallásszűrő készülékek révén.

 (MTI)

Hallókészülékek átadása

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter