Close
2018. október
h k s c p s v
« máj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

HÁTRÁNYOS HELYZETŰ ROMA GYEREKEK NYARALTAK ZÁNKÁN

2010. aug. 16. Egyéb | Hozzászólások
HÁTRÁNYOS HELYZETŰ ROMA GYEREKEK NYARALTAK ZÁNKÁN

Hétszáz hátrányos helyzetű roma gyermek üdülhetett két turnusban Zánkán, a kormány 20 millió forintot biztosított erre a célra – mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházügyi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára az ifjúsági centrumba érkező 311 roma gyermek fogadását követő sajtótájékoztatón.

Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár hozzátette: “Itt egész biztos, hogy mind a 20 millió forint, amit erre szánt a kormány a gyermekekre fog fordítódni, és mi azt is megteremtettük, azt a lehetőséget, hogy ne csak cigány gyerekek, hanem hátrányos helyzetű, szegény sorból jövő nem cigány gyerekek is tudjanak részt venni ebben a  táborban”

A táboroztatással kapcsolatban a világhálón megjelent hírekből kaphatnak válogatást az alábbiakban.


Hátrányos helyzetű roma gyerekek üdülnek Zánkán


A tábort a kormány szervezte, mert nem bíztak az Országos Cigány Önkormányzatban.


Szerző: Zahorecz A. Forrás: Duna TV Híradó 2010.08.03. kedd 12:09


Megjelent még:

http://figyel.hu/hr/795596
http://budoar.hirfal.hu/hatranyos_helyzetu_roma_gyerekek_udulnek_zankan-3337306.html
http://epoc.hu/hirek/hatranyos-helyzetu-roma-gyerekek-udulnek-zankan/08/03/

VIDEO:   http://www.dunatv.hu/eletmod/oconembizik.html

311 hátrányos helyzetű roma gyerek nyaral 5 napig Zánkán. A tábort a kormány szervezte, mert úgy döntöttek, nem bízzák tovább az üdültetést az Országos Cigány Önkormányzatra. Az ifjúsági centrumban pénteken fogadják a következő turnust. A nyaraltatásra 20 millió forintot fordítanak.

Izgatottak a gyerekek, többségük még sosem járt a Balatonnál. A legtöbb gyermeknek nincs esélye, hogy eljusson nyaralni.
Nyári Tibor kísérő elmondta: “Az a baj, hogy a családoknál sok gyermek is van, van amelyiknél 3-4 vagy még több, és hogy ha már mindkét szülő otthon van, abból egy esetleg ha segélyen vagy alkalmi munkán és ezt a gyerekek nagyon észreveszik”.

Magyarországon ma a cigányok 80 százaléka él mélyszegénységben.

Balog Zoltán felzárkóztatásért felelős államtitkár hozzátette: “Itt egész biztos, hogy mind a 20 millió forint, amit erre szánt a kormány a gyermekekre fog fordítódni, és mi azt is megteremtettük, azt a lehetőséget, hogy ne csak cigány gyerekek, hanem hátrányos helyzetű, szegény sorból jövő nem cigány gyerekek is tudjanak részt venni ebben a  táborban”

A tábor egyik fő célja, hogy a roma és nem roma gyerekeket kulturális, közösségszervező programokkal hozzák egymáshoz közelebb a nyaralás ideje alatt.

 


MNO-KA

Hétszáz hátrányos helyzetű roma gyermek üdülhet hétfőtől kezdődően két turnusban Zánkán, a kormány 20 millió forintot biztosít erre a célra – mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházügyi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára az ifjúsági centrumba érkező 311 roma gyermek fogadását követő sajtótájékoztatón.
Szászfalvi László emlékeztetett arra, hogy az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) 20 millió forintos pályázati támogatást nyert el roma gyermekek üdültetésére még az előző kormány idején, ám az új kormány megvizsgálta „az előző ilyen célú pénzfelhasználások körülményeit”. A kormány azt a döntés hozta, hogy „saját maga fogja megszervezni” a hátrányos helyzetű roma gyermekek üdültetését – mondta az államtitkár.

Nem láttuk ugyanis a garanciáját annak, hogy az OCÖ az adófizetők forintjait arra a célra fogja felhasználni, amelyre kapja – jelentette ki Szászfalvi. Hangsúlyozta: az OCÖ-vel kapcsolatban „más összefüggésben is felmerültek olyan problémák, amelyek a pénzek elszámolásával kapcsolatosak”, ezért a kormány úgy döntött, hogy az Állami Számvevőszék fogja kivizsgálni az OCÖ 2009. évi és idei pénzügyi gazdálkodását.


A népesség egyharmada él mélyszegénységben

Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerint a tábor legfontosabb üzenete az „együtt” kifejezés tartalmában rejlik. A hátrányos helyzet „nem ismer bőrszínt, nem ismer etnikai hovatartozást”, hiszen élnek mélyszegénységben cigány és nem cigány családok, gyermekek Magyarországon. Szerinte a népesség körülbelül egyharmada él mélyszegénységben, s döntő többségük a cigánysághoz tartozik.


Az államtitkár rámutatott: nem akartuk azt, hogy még egyszer olyan helyzet forduljon elő, miszerint cigány vezetők önmagukat táboroztatják a gyermekek helyett. Zánkán cigány és nem cigány gyermekek vakációznak együtt, ugyanis „ha a nyomor nem ismer bőrszínt, akkor a segítőkészségnek sem szabad bőrszínt ismerni” – fogalmazott az államtitkár. Kitért arra is, hogy ma van a roma holokauszt emléknapja, s ez alkalomból talán szimbolikusabb dolgot nem is lehetne tenni, mint hogy éppen ezen a napon kezdi meg üdülését több mint 300 roma gyermek a Balaton partján. S bíznunk kell abban és elősegíteni, hogy ezeknek a gyermekeknek már sokkal jobbak lesznek az esélyeik, mint a szüleiknek és nagyszüleiknek voltak – tette hozzá.

Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyi államtitkár elmondta: árvízkárosult családokból több száz gyermeket üdültettek már Zánkán, s ez nagy lehetőség volt a bajbajutottak gyermekei számára. Hozzátette: Balatonőszödön lengyel árvízkárosultak gyermekeit nyaraltatták a kormány költségén. Elmondta, hogy két hét múlva 500 hátrányos helyzetű gyermek érkezik még Zánkára nyaralni.

„A mai nap az új szemléletű cigányságpolitika nyitánya”


Farkas Flórián, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium romatámogatásokért felelős miniszteri biztosa azt hangsúlyozta, hogy „a mai nap a nemzeti kormány új szemléletű cigánypolitikájának a nyitánya”. Itt vannak nem cigány gyermekek is, és ennek így kell lennie, együtt vannak az életben is, az iskolában is, legyenek együtt a táborban is – mondta, hozzátéve: „Mi a jövőben is ebben a szellemben fogunk gondolkodni”. Farkas szerint az OCÖ működése káros a cigányság társadalmi megítélésére, s két hónap múlva – hogy nagyobb kárt és feszültséget már ne okozzon – változás következik be. A miniszteri biztos szerint két hónap múltával a „magyarországi cigányság bölcs döntése alapján lesz egy erkölcsös, egy törvények alapján működő, szakszerű cigány önkormányzata a hazai cigányságnak”.

A 700 roma gyermek kétturnusos üdültetése után, augusztus 19-23. között 500 hátrányos helyzetű gyermek vehet részt az egyenlő esélyek táborában szintén a kormány csaknem 20 millió forintos finanszírozása alapján.

(MTI)

 

Ki kit nyaraltatna, és mennyiért?…

Forrás: http://www.estihirlap.hu/gazdasag/27005-ki-kit-nyaraltatna-es-mennyiert

2010. július 31. szombat 08:29

Az Országos Cigány Önkormányzat nyílt levelet írt Szászfalvi László államtitkárnak, mert úgy érzik, ők olcsóbban nyaraltatnak, mint ahogy hátrányos helyzetű gyermekeket táboroztatnának Zánkán.

„ Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökeként furcsának tartom, hogy ismét a médiából kellett értesülnöm, hogy az államtitkár úr megvonta a kormány által korábban megítélt, az OCÖ balatonlellei üdülőben táborozó gyermekek étkeztetését biztosító, közel 20 millió forintos támogatást.
Szintén felettébb furcsának tartom, hogy az államtitkárság a megvont  20 millió forint étkeztetési támogatás terhére mintegy 700 hátrányos helyzetű gyermek táboroztatását kívánja megvalósítani Zánkán.

Ha forintra átszámítjuk, akkor az államtitkárság egy gyermek egyhetes üdültetését közel 30.000 Ft-ból oldja meg, amíg az OCÖ szintén a Balatonon, egy gyermek egyhetes üdültetését teljes ellátással mindösszesen 10.000 Ft-ból valósítja meg. Tehát a számok figyelembevételével, míg az államtitkárság a 20 millió forintból 700 gyermeket üdültet, addig az OCÖ ugyanennyi pénzből közel 2500 gyermeket üdültet. Hogy is van ez?

Az államtitkárság döntésével mintegy 1800 hátrányos helyzetű cigány gyermek üdültetését lehetetlenítette volna el, ha az OCÖ legutóbbi közgyűlése nem lett volna előrelátó, és a támogatás meghiúsulására is gondolva költségvetési tartaléka terhére nem biztosította volna a Balatonlellén üdülő több ezer cigány gyermek táboroztatásához szükséges forrásokat.

Tisztelt Államtitkár Úr!

A 20 millió forint megvonásának ténye ellentmondásban van azzal, hogy egy hónappal ezelőtt az Ön helyettes államtitkárával és a Lungo Drom képviselőjével aláírtunk egy megállapodást, mely szerint biztosítják a cigány gyermekek étkeztetésére a fent nevezett forrást.

Örömmel fogadjuk viszont, hogy a megvont 20 milliót továbbra is a hátrányos helyzetű gyermekek táborozására kívánják fordítani.

Az OCÖ támogatja és a jövőben is kiemelt és fontos feladatnak tartja, hogy a kormány teremtse meg annak pénzügyi hátterét, akár az OCÖ közreműködésével, akár anélkül, hogy ne csak 700, hanem akár 70.000 hátrányos helyzetű gyermek nyaralhasson az állami üdülőkben.
Összegezve: az OCÖ gyermekenként 10.000 Ft-ból tudja megvalósítani a hátrányos helyzetű cigány vagy nem cigány gyermekek üdültetését, ami háromszor hatékonyabb, mint a Miniszterelnöki Hivatal által tervezett pénzfelhasználás. Engedje meg, hogy mi is a médián keresztül üzenjük meg Önnek, hogy – a számok alapján – mi háromszor hatékonyabban és racionálisabban használjuk fel az adófizetők pénzét.

Bízom abban, hogy a miniszterelnök úr által meghirdetett Nemzeti Együttműködés Rendszerét Ön is párbeszédként értelmezi. Remélem, hogy a hazai cigányság választott legitim képviseletét ebben a párbeszédben egyenlő félnek és partnernek tekinti.

Az újságírói etika is azt kívánja, hogy a levelet kommentár nélkül közöljük, s azért is, mert úgy gondoljuk, hogy mindkét oldalon információs-vákuummal is küzdenek a felek…

 

A kormány veszi kézbe a roma gyerekek üdültetését

Forrás: http://lanchidradio.hu/vezeto_hirek/a_kormany_veszi_kezbe_a_roma_gyerekek_udulteteset_20100729

Nem bízza a többi közt sikkasztással is vádolt Kolompár Orbán vezette Országos Cigány Önkormányzatra a roma gyerekek üdültetését a kormány.

Szászfalvi László nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek elmondta: augusztus 2-ától Zánkán mintegy hétszáz roma gyerek nyaralhat. Erre azt a 20 millió forintot költik, amit hasonló célokra az előző kormány miniszterelnöki hivatala az Országos Cigány Önkormányzatnak szánt.

A politikus elmondta: a táboroztatás kivitelezésére nem találták megfelelő partnernek az OCÖ-t, amelynek első félévi gazdálkodását a számvevőszék is vizsgálja. Ismert az is, hogy a vagyonkezelő által már visszavett balatonlellei üdülőben a Kolompár Orbán vezette szervezet felnőtteket nyaraltatott rászoruló gyerekek helyett.

(hírTV)

“Egy kis mosolyt tettünk a hátizsákjukba”

Forrás: http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=317925

Nem nagyon vártak a minisztérium felkérésére Zánkán: amikor a Gyermek- és Ifjúsági Centrumban hírül vették, hogy Borsodban árvíz tombol, azonnal döntöttek. Június elejétől hetente 100 gyermeket fogadnak és nyaraltatnak az árvíz sújtotta településekről. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium elhatározásával szinte egy időben készen álltak a szobák a bajba jutott gyerekek fogadására.

A Bódva és a Sajó mellől idesereglett gyerekek egy sokkal nagyobb, de sokkal szelídebb vízzel ismerkednek. A rájuk zúduló tarka programok, a törődés, az átmeneti gondtalanság egy időre feledteti velük az átélt rettegést, a veszteséget.

Kitört a nyár, végre. A nemzetközi hírű “gyermekváros” strandján zsivajgó, szendrői gyerekek lepik el a pázsitot. Sietve szórják le magukról a ruhát. Minden perc drága, kora délután indul a busz visszafelé, a hazai tájra. Addig újra meg kell kóstolni a Balatont. A magyar tenger alighanem idén először mutatja meg gyönyörű türkiz színét. A haragvó folyók mellől érkezett gyerekek önfeledten vetik bele magukat a még hideg, de szelíd hullámokba. Többségük sose járt még ilyen messzire szülőföldjétől. Habzsolják a perceket. A felületes szemlélő hiába keresi rajtuk a rémület nyomait. Csak a kísérő pedagógusok látják meg a napsütötte arcokon olykor átsuhanó felhőket, a szemekben a szomorúság páráját.


Két kisfiú a Balatonba vivő lépcsőhöz igyekszik. A tíz éves Ruszó Marcell az Ivánka tanya viszontagságait ecseteli. Csirkék, kacsák, nyulak, kecskék menekülését. Mutatja a lábaszárán, meddig ért a víz. Kalocsai Patrik, akit csinos copfjai miatt majdnem lánynak nézünk, elsorolja, miféle bútorok vesztek oda az árban. De nem elsősorban az asztalt siratja.

– Megfulladt a Rocki kutya – mondja búsan.

A tizennégy éves Kassai Györgyi úgy áll a gyerekek karéjában, mint egy nagy testvér.

– Az udvarban derékig, a házban térdig ért a víz – mondja a szép fekete lány, aki két esztendős kora óta nevelőszülőknél él. – Odalett a bútor, a konyhaszekrény, a kanapé, a hangfal, a hűtő, a mosógép. Rokonok fogadtak be minket. Mikor újra hazamentünk, egy nagy lyuk tátongott a házon.

Beri Attila is tudósít a “kispatak” ármányságáról. Hogy mit tett a szőlővel, a virággal.

– Jó lenne, ha a szülők is itt lehetnének – mondja vágyakozva.

Persze tudja, hogy a szülőknek most más dolguk van. Takarítják az udvart, a házat, felmérik, mi maradt és mi lett a víz martaléka.

Hosszú, vörös hajú, hófehér bőrű lányka kenegeti társait fényvédő krémmel. Stefán Cintia vidáman meséli, hogy rendőr szeretne lenni, mindig is szerette a fiús dolgokat. Hát a vízből nekik is kijutott. A Bódva bement a pincébe, odalett a mosógép, a hűtő, az apja szerszámai. Pedig azzal készíti a játékokat. Ez a mestersége.

A gyerekeket kísérő pedagógusoknak is vannak történeteik elmosott hídról, hulló csempékről, vakolatról, penész-szagról, összedőlt házakról és elöntött szántóföldekről. De úgy vannak ezekkel, mint a ráuk bízott gyermekek, a jelenre szeretnének koncentrálni. Más dolog, hogy gondolataik folyton visszakalandoznak az ázott tájra, amely a lakhelyük, munkájuk tere. Feledhetetlen az utcán hömpölygő folyó, a Hídépítő Zrt. által által összerakott új, ideiglenes híd reménykeltő felállítása. “Elterelés” gyanánt sorolják az elmúlt zánkai hét programjait. Minden órára jutott valami. Volt itt diszkó, filmvetítés, bátorságpróba, gyalogtúra, kalandok a kalandparkban, torna és finom ennivalók. Ezeket sose fogják felejteni.

Volt, aki egy reklámszatyorral érkezett

A Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum Európa legnagyobb, 3000 fő befogadására alkalmas ilyen jellegű intézménye. A 209 hektáros területen téli és nyári üdülőházak, horgásztanya, színház- és koncertterem, sportpályák, stadion, mozi várja a pihenni vágyókat, akik saját vasútállomáson szállhatnak le az üdülőcentrum központi részén. A Balatonon saját hajók – egy sárkányhajó is – ringatóznak a kikötőkben, a parton vízimentő-bázis működik. A napokban haditechnikai parkkal gazdagodott a centrum. Rengeteg rendezvényt tartanak, afféle európai találkozóhely a Balaton parti birodalom.
Angyal Katalin a centrum vendégfogadási osztályvezetője elmondta, hogy az árvíz támadásakor épp alsózsolcai gyerekek is részt vettek a 10. Diákolimpia Zánkán tartott döntőjén. A verseny hevében még nem tudták, hogy nincs hová hazamenniük. A gyerekeket kísérőikkel együtt azonnal ottfogták. Ők voltak az elsők. Aztán jöttek Felsőzsolcáról, Aszalóról, Boldváról, most Szendrőről és Szendrőládról fogadtak gyerekeket. A következő turnus Edelényből érkezik.

Szívszorító, hogy egyik-másik gyermek egy reklámszatyorral érkezett, semmijük sem maradt a szülői házban. Zánka felvette a kapcsolatot a Vöröskereszttel és a Máltai Szeretetszolgálattal. Táskákat vettek, ezekbe rakták a kapott törülközőket, papucsokat, ruhákat, tisztálkodószereket.

Színes programokat szerveztek a messziről jött kicsik számára. A 4-10 éves gyerekek boldogan fogadták a nagy ajándékot. A boldvaiak még a centrum 40. születésnapi buliját is kifogták, ették a jubileumi tortát és hallgatták az ez alkalomra érkezett együtteseket.

– Zánka vizes, de a gyerekek azt mondják, ez más víz. Mégis, látni a csoportokon, hogy várják a hazamenetelt. Mi meg azt reméljük, hogy a hátizsákjukba az ajándékokon kívül tudtunk egy kis mosolyt is tenni – mondja Angyal Katalin.

Horváth Ildikó / Népszava

                                                          

Megérkeztek a hátrányos helyzetű gyermekek Zánkára

2010. augusztus 03. kedd, 07:25 

Forrás:http://www.indexveszprem.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=5729:megerkeztek-a-hatranyos-helyzet-gyermekek-zankara-&catid=161:megyei-hi

Megérkezett a hátrányos helyzetű gyermekek első csoportja Zánkára. A következő két hétben 700-an tölthetnek majd el 5-5 napot a Balaton partján költségvetési pénzből és a kormány szervezésében. Tavaly még az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) üdültetett, de az Orbán-kabinet nem bízott pénzt a sikkasztással vádolt Kolompár Orbán szervezetére.

Az első táborozók közül sokan nemhogy a Balatonon, de máshol sem voltak még nyaralni. A kormány nem tett különbséget származás szerint a szegény gyermekek között. Magyarok és cigányok közösen töltik el az öt napot.

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális államtitkára elmondta: „a magyar családok nagy része nem tud elmenni ma még nyaralni. Nyilván a következő években egyre több ilyen segítséget próbálunk adni; pontosan azért, hogy az emberek ne csak pihentek legyenek, hanem ezáltal egészségesebbek is”.

Közpénzből ugyan, de az előző ciklusban a Kolompár Orbán vezette Országos Cigány Önkormányzat táboroztatta a hátrányos helyzetű gyermekeket. Szerződést az akkori kormány nem kötött az OCÖ-vel. Az Orbán-kabinet jogilag aggályosnak találta az állami támogatás kiutalását, ezért úgy döntött, hogy a tábort maga szervezi meg.

„Egyfelől szakmailag egy teljesen képtelen csapat vezeti az Országos Cigány Önkormányzatot, másrészt pedig erkölcsileg megbukott, morálisan pedig elfogadhatatlan” – fogalmazott Farkas Flórián, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa.

Az OCÖ tavalyi és idei első félévi gazdálkodását az Állami Számvevőszék soron kívül ellenőrzi a kormány indítványára.

forrás: hirtv.hu

 

HANG és VIDEOANYAGOK


KLUBRÁDIÓ:
Megbeszéljük…2010-08-02-i adása
Forrás:
http://www.klubradio.hu/index.php?id=33

MAGYAR TELEVÍZIÓ:
Hétszáz hátrányos helyzetű roma gyermek üdülhet Zánkán

VIDEO:  http://videotar.mtv.hu/Videok/2010/08/02/20/Hetszaz_roma_gyermek_udulhet_Zankan.aspx


DUNA TELEVÍZIÓ:

Hátrányos helyzetű roma gyerekek üdülnek Zánkán

VIDEO:  
http://www.dunatv.hu/eletmod/oconembizik.html

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter