Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Hivatalosan is megnyíltak a nemzetek pavilonjai Párizsban

2016. jún. 20. Fotók, Interjúk | Hozzászólások
Hivatalosan is megnyíltak a nemzetek pavilonjai Párizsban
 

A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság kiváló alkalom az európai kultúrák közlekedésére és arra, hogy a párizsiak megismerjék a többi európai ország szurkolóit, kultúráit és együtt izguljanak velük – mondta hétfőn Jean-Francois Martins, Párizs sportért felelős alpolgármestere a kontinensviadalon résztvevő 24 ország pavilonjának hivatalos avatásán a párizsi Városháza előtt téren. Az ünnepélyes megnyitón Magyarországot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere képviselte.

Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy a 24 válogatottat mintegy 3 millió külföldi szurkoló kíséri el Franciaországba, és a torna első tíz napjában több mint félmillióan fordultak meg az Eiffel-torony tövében, a Mars-mezőn kialakított szurkolói zónában. A városvezető reményei szerint közülük sokan ellátogatnak a városháza előtt kialakított Place de l’Europe (Európa tér) kulturális rendezvényre is, ahol az Európa-bajnokságon részt vevő országok kultúrájukat saját standokon mutathatják be.

A nemzeti pavilonok eredetileg a Szajna-parton álltak volna, de a két héttel ezelőtti árvíz miatt a helyszín átkerült a Városháza előtti térre és a rendezvény tíznapos csúszással nyílt meg. Jean-Francois Martins külön köszönetet mondott a nagykövetségeknek és a kulturális intézeteknek, amelyek hatalmas segítséget nyújtottak ahhoz, hogy a kulturális rendezvénysorozat megvalósulhasson. Az Európa-bajnokság július 10-i döntőjéig a pavilonokban és a tér közepén felállított fedett színpadon zenei és táncművészeti előadásokkal, valamint gasztronómiai programokkal várja a 24 nemzet az érdekelődőket.

Balog Zoltán a megnyitó ünnepség alkalmából megtekintette a magyar és a többi nemzet pavilonját. A miniszter kedden a Párizsi Magyar Intézetben francia és magyar értelmiségekkel találkozik, majd a Zene Ünnepe alkalmából beszédet mond a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató négy fiatal díjazottjának (Abouzahra Amira, Abouzahra Mariam, Váradi László és Rigó Ronald) hegedű- és zongorakoncertje előtt, akik a Balassi Intézet meghívására lépnek fel a francia fővárosban. A kulturális bemutatkozás egyébként már a hivatalos megnyitó előtt szombaton a Magyar nappal elkezdődött, amikor olyan neves művészek és együttesek léptek színpadra, mint az Experidance, a Besh o droM, a Magyar Állami Népi Együttes, a Fricska, a Creatures, Borbély Mihály szaxofonművész, a Cimbalom Duo, valamint Szász Kitti világ- és Európa-bajnok női freestyle-focista. A magyar ízek világába Mautner Zsófi és Harmath Csaba vezette be a közönséget. A magyar pavilon a modern, sportszerető és változatos kultúrával bíró Magyarországot mutatja be, többek között egy három témakörből álló kültéri kiállítást is láthatnak az érdeklődők, amelyen Vasarely Viktor képei és a kortárs magyar fotográfia mellett megismerhetik az utóbbi időszak magyarországi sportfejlesztéseit is.

(MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter