Close
2019. április
h k s c p s v
« máj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Integrációs program a hátrányos helyzetűek segítésére

2012. feb. 29. Egyéb | Hozzászólások

Nem az etnikai alap a kiinduló pont, hanem a rászorultság a szempont –
mondta Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a most
induló integrációs programról Az Estében (M1). A kormány szerint 50
település mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű lakóinak nyújthatnak
így segítséget. Az önkormányzatok március 31-ig pályázhatnak a pénzre.

 

Balog Zoltán elmondta, hogy az önkormányzatoknak egy fillér önerőt sem kell felmutatni, de egy olyan együttműködési megállapodást kell aláírni, hogy bevonják a helyi cigányságot, ugyanakkor az ő szakembereik is, nemcsak segítenek, hanem munkához fognak jutni.

Az államtitkár elmondta, hogy azért lehet sikeres a program, mert nem csak azt mondják az embereknek, hogy csináljanak valamit, hanem képzőközpontot alakítottak ki, ahol szakemberek segítik majd a programok elindítását és ellenőrzését. Balog Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlét nagyon lényeges dolog. Fontos, hogy lesznek olyan szakemberek, akik vállalják, hogy az emberek mellé állnak és megfelelő szigorral, elvárással, ugyanakkor empátiával próbálják őket arra terelni, hogy a lehetőséget ki kell használni.

Balog Zoltán szerint a mezőgazdaságot újra fel lehet fedezni. Példaként felhozta az államtitkár Ózd környékét, ahol szép természeti környezet és jól művelhető földek vannak.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a roma vezetőket is arra képezik, hogy úgy képviseljék a sajátjaik érdekeit, hogy a békés együttélésben legyenek érdekeltek. Mint kifejtette: „jól járni akkor tudunk, ha világos feltételek mellett az együttműködést választjuk, a többség és kisebbség.”

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter