Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Iskolafenntartó lehet a jövőben az ORÖ is

2011. nov. 27. Egyéb | Hozzászólások

A kormány támogatja, hogy erősödjön az Országos Roma Önkormányzat szerepe a közoktatásban – derült ki egy tegnapi, a témában rendezett konferencián.

Hoffmann Rózsa: A romák felzárkóztatása az alaptantervbe kerül


Az uniós roma keretstratégia elfogadtatásával hazánk utat mutatott Európának – hangoztatta Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke az Európai úton elnevezésű konferencián, amelyet a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) tartottak. Beszélt arról, hogy a cigányság nem követel magának többet, mint ami minden magyar állampolgárnak jár, de azt igen. Hangsúlyozta a szakképzés fontosságát a romák körében, illetve az új köznevelési törvény kapcsán üdvözölte az óvoda hároméves kortól való kötelezővé tételét mint az integráció alapját, valamint az ingyenes tankönyvjuttatás lehetőségét.

Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár bejelentette, a szerdai kormányülésen elvi támogatást kapott az a javaslat, hogy az ORÖ nagyobb részt vállaljon az iskolafenntartásban, természetesen megfelelő előkészítő szakaszt követően. Megerősítette lapunk korábbi információját, miszerint a kabinet a jövő héten elfogadhatja a Nemzeti Társadalmi Felzárkóztatási Stratégiát. Hangsúlyozta, összkormányzati akarat van mögötte, egyben stratégiai kérdés a cigányság integrációja.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár egyebek mellett arról beszélt, az új Nemzeti alaptantervben az elképzelések szerint a romák felzárkóztatása kapcsán elsősorban a sport és a művészetek kapnának hangsúlyt. Emellett kiemelte az úgynevezett egész napos iskola tervét, illetve a Híd ösztöndíjprogramot. Pintér Sándor belügyminiszter az idén kvázi kísérleti jelleggel beinduló, jövőre azonban már kétszázezer résztvevővel számoló Start közmunkaprogramról elmondta, az nem cél, csupán eszköz arra, hogy minél többeket visszavezessenek a munka világába, és a munkaképességet fenntartsák. Hangsúlyozta, a közfoglalkoztatottak között jelentős a roma származásúak száma, ám nem érvényesülhetnek előítéletek a program végrehajtásában.

Pintér kiemelten fontosnak nevezte még a programhoz kapcsolódó képzéseket, a társadalmi kirekesztés felszámolását, valamint a feketemunka visszaszorítását.

Pálinkás József MTA-elnök elmondta, az átalakuló akadémiai intézményrendszerben létrejövő társadalomtudományi kutatóközpont munkájában szerepet szánnak majd azon kormányzati szándék tudományos alátámasztására, erősítésére, amely a magyarság és a roma társadalom közös, egymáshoz kötött felemelkedését célozza.

A folyamatban kiemelte az értelmiség közgondolkodást formáló szerepét.


Kacsoh Dániel

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter