Close
2019. március
h k s c p s v
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Jó gyakorlatok a Roma Koordinációs Tanács ülésén

2012. ápr. 3. Egyéb | Hozzászólások

A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiában megfogalmazott célokhoz és beavatkozási területekhez köthető jó gyakorlatokat ismertettek a tagok a Roma Koordinációs Tanács (ROK-T) idei első ülésén, 2012. április 3-án, Budapesten. Az ülést Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára nyitotta meg, aki a résztvevőket tájékoztatta arról, hogy március 29-én ülésezett a „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottság, melynek feladata az ellenőrzés és a hatásvizsgálat szempontjainak kidolgozása lesz. Utána Farkas Flórián az Országos Roma Önkormányzat elnöke számolt be az idei évben megvalósuló felzárkózási programokról.

A tavaly szeptemberben kormányhatározattal életre hívott grémium feladata, hogy a cigány népesség hatékony felzárkózásának előmozdítása érdekében színteret biztosítson a párbeszédre és az együttműködésre, valamint a felzárkózáspolitikában érintett csoportok érdekeire vonatkozó információk és tapasztalatok kormányzati munkába történő közvetítésére, részt vegyen a Stratégia ellenőrzésében, valamint szerepet vállaljon a monitoring rendszer kidolgozásában.

A ROK-T idei első ülésén a tagok különböző, a felzárkózási stratégia célrendszerében is illeszkedő projektek végrehajtásából származó jó gyakorlataikat ismertették, amelyek elemzése kulcsfontosságú a Stratégia, valamint a Kormány és az ORÖ között megszületett keretmegállapodás ellenőrző rendszerének fejlesztéséhez, illetve melyek az Európai Unió következő tervezési időszakára nézve számos tanulsággal szolgálhatnak. Az ülésen megalakították a ROK-T gyerekesély-programmal közös Indikátor Munkacsoportját is.

A ROK-T civil szervezeteket, egyházakat, nemzetiségi önkormányzatokat és települési önkormányzatokat képviselő tagjai számos egyedi oktatási, közösségépítési, foglalkoztatási és lakhatási programot mutattak be. Az ülésen ismertetett jó gyakorlatok között egyebek mellett helyet kapott a Magyarországi Evangélikus Egyház által működtetett Evangélikus Roma Szakkollégium, amely a Keresztény Roma Szakkollégium Hálózatának nyíregyházi tagja, a Boldog Ceferino Alapítvány baromfiprogramja, vagy a Nyílt Társadalom Alapítvány Kiskőrösön, Pécsett, Szarvason és Szikszón működő közösségi anyaklub-hálózata; a Szegénység Ellenes Hálózat Alapítvány pedig kistérségi közoktatásfejlesztési és lakhatási programjairól számolt be.

A Roma Koordinációs Tanács a társadalmi koordináció fóruma: míg a Tanács elnöke a közigazgatási és igazságügyi miniszter, társelnöke az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke, alelnökei a társadalmi felzárkózásért felelős és a kisebbségi ügyekért felelős államtitkárok, a Tanács tagjai széles körben reprezentálják a civil- és egyházi és szakértői szférát a felzárkózáspolitikában szerepet vállaló egyházi- és civil szervezetek aktív részvételén keresztül.

A ROK-T tagjai kiemelkedő munkát végeznek a társadalmi felzárkózás és a cigány-magyar együttélés előmozdítása érdekében. A Tanács tavaly szeptember végi megalakulásával vette kezdetét a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia közel két hónapig tartó társadalmi egyeztetése. A 2011 novemberében Magyarország Kormánya által egyhangúlag elfogadott Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia egyik legfőbb célja, hogy összehangolja a szegénység csökkentését célzó hazai stratégiai terveket és intézkedéseket. Ennek érdekében a Stratégia integrálja az Európa 2020 Stratégia Nemzeti Reformprogramjának szegénység csökkentését szolgáló célkitűzéseit, valamint a Kormány és az Országos Roma Önkormányzat között létrejött keretmegállapodásban foglalt célokat.

Budapest, 2012. április 3.

Sajtóiroda Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter