Close
2019. július
h k s c p s v
« máj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kálmán Imre-operetteket mutatnak be jövőre Moszkvában

2017. nov. 17. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Kálmán Imre-operetteket mutatnak be jövőre Moszkvában
 

Kálmán Imre-operettek jövő évi moszkvai bemutatójáról is megállapodott a kétoldalú kulturális együttműködés keretében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Mihail Svidkoj, az orosz elnök nemzetközi kulturális együttműködési különmegbízottja csütörtökön Szentpéterváron.

Balog Zoltán pénteken az MTI-nek elmondta, hogy sikerült az együttműködési munkaterv következő évekre vonatkozó részeiről megállapodnia tárgyalópartnerével.

A miniszter ennek fontos elemeiként említette Moszkva novemberi és Szentpétervár decemberi budapesti kulturális bemutatkozását, valamint a két orosz nagyvárosban megrendezendő magyar kulturális napokat.

Elmondta, hogy a mindkét országban reneszánszát élő Kálmán Imre-művek 2018-ban történő bemutatását Mihail Svidkoj kezdeményezte, aki kapcsolatban áll Kálmán Yvonne-nal, a Csárdás királynő szerzőjének lányával, a “magyar operett nagykövetével”.

Hozzátette, hogy a magyar kormány szívesen támogatja a magyar kultúra bemutatkozását.

Balog Zoltán Oroszország “északi fővárosát” a VI. Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum alkalmából kereste fel, amely a miniszter szerint egyszerre világszínvonalú megjelenési lehetőség és üzleti tárgyalások terepe.

Az rendezvénysorozat középpontjában ezúttal Igor Stravinsky zeneszerző születésének 135. és a bolsevik forradalom 100. évfordulója és annak művészi megközelítése áll.

“Nagy sikernek számít az, hogy a fórum programjában jelen van a magyar Nemzeti Színház, amely Valerij Fokin rendezésében a Dosztojevszkij-novellából írt színdarabot, A krokodilust adja elő” – emelte ki a miniszter.

Megjegyezte, hogy az orosz-magyar színházi kapcsolatok hagyományosan erősek.

Emlékeztetett arra, hogy két héttel ezelőtt Vidnyászky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója Puskin-érmet vehetett át Szergej Lavrov külügyminisztertől és az akkori kitüntetés-átadások alkalmából Vlagyimir Putyin elnök beszédet mondott.

Balog Zoltán beszámolt arról, hogy csütörtök este a szentpétervári Juszupov-palotában orosz nyelven bemutatták Szőcs Géza Raszputyin című drámáját.

Az előadás kuriózumaként kiemelte, hogy Feliksz Juszupov herceg valószínűleg éppen abban az épületben gyilkolta meg Grigorij Raszputyint.

Közölte, hogy a szentpétervári fórumon Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója, a magyar cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos előadást tart.

(MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter