Close
2018. október
h k s c p s v
« máj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Készül az új ifjúságvédelmi stratégia

2016. máj. 2. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Készül az új ifjúságvédelmi stratégia
 

Készül az új ifjúságvédelmi stratégia, amely az ifjúságot érő káros hatások elleni védekezés alapjául fog szolgálni – mondta el az emberi erőforrások minisztere hétfőn a Fejér megyei Ráckeresztúron, a Magyarországi Református Egyház Fiatalkorúak Rehabilitációs Otthonában rendezett, Szerhasználó tinik rehabilitációja című szakmai konferencián.

Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy az akcióterv fő iránya az oktatás-nevelés, a tehetséggondozás, a foglalkoztatás és az otthonteremtés. Célnak nevezte, hogy a stratégiában “összehozzanak” minden fontos eszközt, illetve azokat a szereplőket, akik elkötelezettek a fiatalokat a tanulás, a munka és a családalapítás útjára terelni a káros szenvedélyek helyett. Kérdésre elmondta: reményei szerint néhány hónapon belül a kormány elé terjesztik a stratégiát, amelyben minden érintett feladata meg lesz határozva, elfogadása után pedig hozzárendelik a szükséges forrásokat.

Balog Zoltán fontosnak nevezte, hogy a tinédzserek számára az ürességgel szemben megmutassák az élet értékeit, mint amilyen a családalapítás, az otthonteremtés vagy a munkahely, amelyekhez az állam jelentős segítséget nyújt. Egy is sok szerhasználóból – fogalmazott, hozzátéve: nemcsak a drogfogyasztást kísérő kórházi számlákról, a bűnözésről, az emberi környezetben okozott tetemes károkról van szó, hanem a tönkrement életekről is. Kiemelte: a református egyháznak úttörő szerepe volt a szenvedélybetegek megmentésében az elmúlt évtizedekben, a fiatalkorúak tavaly átadott rehabilitációs otthona pedig a gyümölcse annak a sok munkának, amelyet Ráckeresztúron már évtizedek óta végeznek. Mint mondta, aki szeretne kigyógyulni szenvedélybetegségéből, annak van erre lehetősége a több mint 400 millió forintból épült létesítmény falai között.

Beszterczey András, a református szeretetszolgálat irodavezetője közölte, az országban ilyen jellegű rehabilitációs intézmény összesen kettő van. Kiemelte, az otthon közössége a rehabilitációnál többet nyújt, mert nem a megmaradt képességeket hozza felszínre, hanem új képességeket is szereznek az idekerülők. Istent úgy említette, mint “aki a teljes újjászületésben igazán nagy segítséget nyújt”. Orsolics Zénó szakmai vezető kérdésre válaszolva elmondta: 2015 decemberében nyílt meg az intézmény, amelybe a jelentkezők két hét próbaidő után nyerhetnek felvételt. A fiatalok ottlétük alatt egyéni és csoportos terápiás foglalkozásokon vesznek részt, sok sport-, művészeti, élménypedagógiai foglalkozás mellett a hit megélése révén gyógyulhatnak. Az intézmény 10-18 éves fiúk fogad és 30 férőhelyes. Jelenleg nyolc lakójuk van, velük többek között gyermekpszichiáter, pszichológus, addiktológiai konzultáns, ápolók, felépült szenvedélybetegek foglalkoznak.

(MTI)

Ráckeresztúr

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter