Close
2019. július
h k s c p s v
« máj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kiállunk a nyíregyházi romaiskola mellett

2012. dec. 23. Hírek | Hozzászólások

Nem szegregáció, hanem felzárkóztatás zajlik a nyíregyházi Huszár-telepi romaiskolában, ezt pedig támogatni kell – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton a szabolcsi megyeszékhelyen.

A tárcavezető egy – a Bizalom és Munka modellprogram keretében felújított – társasház ünnepélyes átadásán arról beszélt: a kormány és a minisztérium kiáll a romák által lakott telepen lévő, a görögkatolikus egyház által működtetett általános iskola mellett.

A Hajdúdorogi Egyházmegyét szegregáció vádjával perbe hívó alapítványra utalva Balog Zoltán hangsúlyozta: nem lehet hagyni, hogy az egyház által elkezdett oktatási-nevelési munkát tönkretegyék. “Innen üzenem azoknak, akik a bíróságon és más fórumokon próbálják szétverni azt, amit mások építenek, hogy ne tegyék” – mondta a miniszter.

Balog Zoltán szerint ma Magyarországon sok helyen van szegregáció, a nyíregyházi iskola esetében azonban nem megkülönböztetésről, hanem felzárkóztatásról kell beszélni. Azt kívánom, hogy más esetekben a bíróságok szigorú ítéleteket hozzanak, a kérdésben hibázó önkormányzatok pedig változtassák meg a helyzetet – mondta.

A Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) koordinálta Bizalom és Munka program segítségével felújított telepi társasház átadása kapcsán Balog Zoltán a kormány, a város önkormányzata, az egyház, valamint a civil szervezetek összefogását hangsúlyozta. Ha ezt az összefogást sikerül megismételni Nyíregyházán kívül is, akkor biztonságosabb, békésebb lesz az életünk – jelentette ki.

Az eseményen részt vett Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöke, Vinnai Győző megyei kormánymegbízott és Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere is. A városvezető szavai szerint példaértékű összefogás valósult meg a szabolcsi megyeszékhelyen, ahol a tervek szerint jövő áprilisában kezdődik el a Huszár-telep komplex rekonstrukcióját célzó program.

Az egykori huszárlaktanya épületében kialakított önkormányzati társasház felújítását többségében a helyben lakó romák végezték el, akik közül több embert továbbfoglalkoztattak a térség építőipari vállalkozásai. A kívül-belül teljes rekonstrukción átesett épület szociális bérlakásaiba 18 család költözhet be karácsonyig; közülük 14-en vettek részt aktívan a Bizalom és Munka programban.

Köpeczi-Bócz Tamás, a TKKI főigazgatója a kezdeményezésről szólva elmondta: a projekt végrehajtására az Emberi Erőforrások Minisztériuma 410 millió forintot biztosított, mely összeget hat településen használhatott fel az intézet.

A keret legnagyobb részét – mintegy negyedét – a nyíregyházi Huszár-telepen lévő társasház felújítására fordították – tette hozzá a főigazgató. A programba 1370 embert vontak be és összesen 137 lakás újulhatott meg; a legnagyobb átalakításon a nyíregyházi épület esett át.

(MTI, EMMI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter