Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

KIM: Balog Zoltán támogatja a fiatalkorú prostitúció szigorítását célzó kezdeményezést Svájcban

2011. aug. 29. Egyéb | Hozzászólások

Budapest, 2011. augusztus 29., hétfő (MTI) – A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára támogatja azt kezdeményezést, hogy a svájci törvényhozók 16-ról 18 évre emeljék a legális prostitúció korhatárát; a fiatalkorú nők prostitúciójának szigorítását célzó kezdeményezésről Balog Zoltán és Bogárdi Szabó István református püspök kedden tart sajtótájékoztatót a svájci Aargau tartomány székhelyén, Aarauban – közölte a KIM hétfőn az MTI-vel.


Mint írták, a svájci jogszabály-szigorítást Balog Zoltán államtitkár támogatásával Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerületének püspöke kezdeményezte. Ennek során a svájci testvéregyházon, az  Aargau-i Református Egyházon keresztül az illetékes svájci hatóságokhoz és törvényhozókhoz fordult felhívással, amelyben kéri a legális prostitúció korhatárának 18 évre emelését.

Ennek kapcsán az Aargau-i Református Egyház közös sajtótájékoztatóra invitálta a püspököt és az államtitkárt, akik a svájci kormány képviselői és egyházi vezetők előtt beszámolnak az állam és egyház közötti együttműködésről, amely “a romák felzárkózása érdekében jött létre Magyarországon” – írta a KIM.

A közleményben kitértek arra, hogy Svájc jelenleg 16 éves kortól engedélyezi a prostitúciót, amely “sok fiatal magyar nőnek megpecsételi a sorsát”. A 18 év alatti, azaz fiatalkorú prostitúció az Európa Tanács a gyermekek szexuális kihasználása ellen 2010. június 16-án létrejött megállapodását (Lanzarote-i megállapodás) is sérti, amelyhez Svájc is csatlakozott – hangsúlyozták.
A svájci jogrendszernek ez a hiányossága különösen nagymértékben érinti a magyarokat, de terheli egyúttal Svájc polgárait is, hiszen Magyarországról sokan visszaélnek ezzel a helyzettel. Tavaly ősszel nagy vihart kavart Zürichben a Magyarországról érkező – részben roma származású – prostituáltak körül kibontakozó brutális bandaháború – emlékeztettek a közleményben.
Bogárdi Szabó István azt kéri a svájci testvéregyháztól, hogy minden illetékes hatóságnál és minden politikai szinten emeljen szót azért, hogy Svájc a Lanzarote-megegyezés szellemében a lehető leggyorsabban hozzon törvényt a kiskorúak szexuális kihasználása ellen.

A püspök a levelében többek között azt is hangsúlyozta: “természetesen tudatában vagyunk Magyarország felelősségének is abban a tekintetben, hogy saját társadalmunkban is fokozni kell a megelőzést szolgáló erőfeszítéseinket.”

ben bri
MTI 2011. augusztus 29., hétfő 16:52

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter