Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Komplex telep-programot indít útjára a kormány

2012. feb. 23. Egyéb | Hozzászólások

Egy mintegy 4,7 milliárd forintos uniós finanszírozású komplex telep-programot indít útjára a kormány, amelyre március 31-ig adhatják be pályázataikat az önkormányzatok. A TAMOP 5.3.6. – 11-1 számjelű projekt a településeken mélyszegénységben, szegregált lakókörnyezetben élő hátrányos helyzetű emberek számára biztosít felzárkózási lehetőséget. Az erre a pályázatra elkülönített EU-s forrás magasabb a korábbi hat évben hasonló célra fordított összes pályázat költségvetésének összegénél is.

A KIM Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága által most elindított program része az új alapokra helyezett romaintegrációnak, illetve a tavaly év végén elfogadott Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiának, melynek – egyebek mellett – lényege, hogy magukat az érintetteket is be kell vonni és érdekeltté kell tenni a projektekben való részvételre, valamint, hogy kizárólag komplex programokkal érhetünk el eredményeket.

Ez a pályázat a korábbi, hasonló témában indított projektekhez képest számos újdonságot tartalmaz. A komplex telep-programban a résztvevők társadalmi felzárkózásának és integrációjának segítése összetett eszközökkel, szociális, közösségi, oktatási, egészségügyi, képzési és foglalkoztatási beavatkozásokkal zajlik majd. A pályázat egyik fontos új eleme, hogy mind a pályázatírás folyamán, mind pedig a megvalósításnál szakmai segítséget kaphatnak a jelentkezők az államtitkárság szakmai háttérintézményétől, a Türr István Képző és Kutató Intézettől (TKKI). A szakmai anyag összeállításához szükséges segítségnyújtást mától lehet kérni a bizalomesmunka@tkki.hu e-mail címen. A segítő szolgáltatást azoknak a pályázni kívánó önkormányzatoknak tudjuk nyújtani, akik március 7-ig regisztrálnak. A regisztrált jelentkezőkkel a konzorcium kialakítása március 16-ig történik meg, a pályázati programok véglegesítését március 25 -ig kell elvégezni.

Az elmúlt időszakban a telepfelszámolások elsősorban a telep „ledózerolásáról” szólt. Hiányoztak, illetve nem voltak kellően hatékonyak az egyének humán felkészítésére irányuló programelemek.

Ebben a programban a cél a telepeken élő emberek számára való esély megteremtése a felzárkózásra – egyénre szabott fejlesztési tervek alapján a munkalehetőség, a tanulási lehetőség biztosítása számukra–, valamint az adott településrészen már meglévő közösségi terek átalakítása vagy kialakítása abból a célból, hogy azok alkalmasak legyenek a humán szolgáltatások helyi igénybevételére. (pl. védőnői szolgálat, tanácsadási tevékenység, tájékoztatás, játszóház stb.). Sok esetben a szolgáltatások helybe vitelével lehetséges elérni, hogy a kora-gyerekkori fejlesztésektől kezdve az orvosi ellátáson keresztül a hivatalos iratok intézéséig igénybe vegyék az ott élők azokat, ezzel is segítve a többség-kisebbség konfliktusmentes együttélését. Ily módon jóval sikeresebben valósítható meg fölzárkózásuk. A program egyúttal a települések javára is szolgál, hiszen a leszakadt településrészek fejlesztésének köszönhető eredményeket a mindennapi életben is hamarosan tapasztalhatják majd a nem rászoruló rétegek is.

A pályázat kiírási kerete 4 679 914 745.- forint, az igényelhető támogatás összege pályázatonként 45 millió – 150 millió forint. A pályázatok benyújtása két szakaszban történik: az elsőben a felhívás megjelenését követő tizedik naptól 2012. március 31-ig van lehetőség pályázni, a másodikban pedig 2012. augusztus 1-2012. augusztus 31-ig. A támogatott pályázatok száma várhatóan 30 és 50 között lesz. A nyertesekkel való szerződéskötésre, a konkrét megvalósítás kezdetére 2012 szeptemberében kerülhet sor, a projekt megvalósítását minimum 24, maximum 36 hónapra tervezhetik a pályázók.

A most elinduló pályázat folytatása a tavaly elindított hazai finanszírozású 410 millió forintos „Szegregált lakókörnyezetben, mélyszegénységben élők komplex lakhatási és képzéssel egybekötött munkaerő-piaci modellprogramja” munkacímet viselő projektnek, amely 4 helyen: Ózdon; Tiszaroffon és Szolnokon; Komló és Vajszló környékén, valamint Nyíregyházán valósul meg.

Ehhez a programhoz kapcsolódva még az idei évben tervezzük egy több száz millió Ft-os EU-s forrású konstrukció megjelentetését is, mely a lakhatási feltételek javítására szolgál majd. (ERFA források)

A pályázat elérhető a http://www.nfu.hu/doc/5 oldalon.

2012. február 23.
KIM Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság
Sajtóiroda
Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter