Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Konferencia a kultúráról – Balog Zoltán: a kormányzás lényege a kultúra

2017. jan. 18. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Konferencia a kultúráról – Balog Zoltán: a kormányzás lényege a kultúra
 

Balog Zoltán elmondása szerint kormányzásuk célja, hogy a kultúra lelki, szellemi tartássá álljon össze. Ezt segítik a materiális eredmények, amelyek aztán szemléletváltáshoz is vezetnek – hangsúlyozta.

A miniszter kiemelte, hogy az utóbbi években folyamatosan csökken a szegénység és az államadósság, miközben nőnek a bérek; a tárcánál nincs olyan terület, amelyre ne fordítanának többet, mint a megelőző években.

Az eredmények jelenleg a családpolitikában mutatkoznak meg a legvilágosabban: jelentősen nőtt a házasságkötések száma, noha egyre kevesebb a házasulandó korú fiatal, míg a válások száma 15 százalékkal, a művi terhesség-megszakítások száma 23 százalékkal esett vissza az elmúlt négy évben – emlékeztetett.

Balog Zoltán elismerte, hogy ezekben az eredményekben a családi adókedvezmények, az otthonteremtési támogatások is szerepet játszhatnak, a változásoknak mégis kulturális üzenete van: a szabadság és tulajdon együtt jár – jegyezte meg.

Mint hozzátette, a kultúra része az oktatás és a köznevelés is: kulturális kérdés, mit gondolunk a történelemről, de egy olyan emberkép felmutatása is, amelyre lehet jövőt építeni.

Balog Zoltán kiemelte annak fontosságát, hogy a kormányzati döntések a nemzeti és történeti identitásból induljanak ki.

Mint elmondta, a migráció kérdésében például a magyar lakosság 80 százaléka egy olyan kormánypolitika mögött áll, amelyet “Európa elitje” bírál, a közép-európai államokban azonban a közös történelmi tapasztalatok miatt közös a veszélyérzet is.

Nem emberekre mondunk nemet, hanem egy globális folyamatra, amely képes tönkretenni sokak életét – hangsúlyozta Balog Zoltán.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár arról szólt, hogy a kulturális identitás miként erősítheti a migrációs nyomás idején az összetartozást.

Az elmúlt év eseményei is igazolták, hogy Közép-Európának korábban nem látott kihívásokkal kell szembe néznie a modern kori népvándorlás időszakában – emelte ki, hozzátéve: hatékony, cselekvő érdekérvényesítésre van szükség, különben kultúránk olyan mértékben hígulhat fel, hogy elveszítheti karakterét.

Hoppál Péter elmondása szerint a befogadás és a kultúrák összeolvadás része hagyományainknak, de a most tapasztalható jelenségek legfőbb veszélye az, hogy a folyamatot külföldről irányítják és hogy óriási tömegekről van szó.

Mértéktartó becslések szerint is legalább 35 millióan mozgásban vannak – figyelmeztetett az államtitkár, aki szerint egy ilyen léptékű vándorlás természeténél fogva soha nem békés, szétfeszíti a helyben talált kultúra kereteit.

Mint felidézte, öt esztendeje lépett hatályba Magyarország alaptörvénye, amely kimondja, hogy a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelyek fenntartása, védelme a nemzet és az állampolgárok közös kötelességét képezik.

A kormányzat kiemelt figyelmet fordít a kultúrára: 2010 óta egyaránt nőtt a könyvtárak, a muzeális intézmények, a múzeumlátogatók, közművelődési intézmények, közösségi színterek, közművelődési rendezvények és a művészeti szervezetek száma is – közölte Hoppál Péter.

 (MTI)

A kultúra mint megtartó erő című parlamenti konferencia

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter