Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Konferencia- és tornatermet adott át Balog Zoltán Kömlődön

2016. nov. 11. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Konferencia- és tornatermet adott át Balog Zoltán Kömlődön
 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Steinbach József református püspök pénteken átadta Kömlődön a Kerényi Béla Református Diakóniai Intézmények konferencia- és tornatermét, amely 25 millió forintos pályázati támogatással valósult meg.

“Az egyházaknak nyújtott támogatás olyan befektetés, mely visszahat az egész országra és a közösségre” – mondta köszöntőjében a miniszter, aki emlékeztetett arra, hogy a település református közössége tíz év alatt egy visszakapott romos iskolából indulva fogyatékosokat foglalkoztató és gondozó központot hozott létre.

Balog Zoltán hozzátette, egyetlenegy kormány sem lehet sikeres, ha nem találja meg a szövetségeseit, ha nem találja meg azokat, akikkel össze lehet fogni.

“Hogyha meg akarjuk találni azokat az embereket, akikkel össze lehet fogni, akkor a lelkükhöz kell eljutni” – fogalmazott.

A miniszter kijelentette, az ország gyarapodása, felemelkedése nem képzelhető el a magyar vidék nélkül. “Egy olyan világ jön be a határainkon, amely ellen hiába építünk kerítéseket, azon is átjön az üzenet, mely a nagyvárosokban gondolja el az ember életét, ahol a gyökértelenségben sokkal könnyebben manipulálható” – tette hozzá Balog Zoltán.

A református templomban tartott hálaadó istentiszteleten megjelenteket köszöntötte Czunyiné Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője és Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának nem lelkész elnöke, majd az országgyűlési képviselő Máté László esperessel a templom kertjében leleplezte a magyar diakonisszák tiszteletére állított emlékoszlopot.

Bogáth István, a helyi református gyülekezet gondnoka az MTI-nek elmondta, a most átadott 300 négyzetméteres konferencia- és tornaterem korábban az önkormányzat üresen álló főzőkonyhája volt, melyet a templom körül lévő, fogyatékosok embereket foglalkoztató és gondozó központ épületei fogtak közre.

A felújított létesítményben végzik majd a gondozottak rehabilitációs testnevelését, valamint itt kaptak javítóbázist az intézmény járművei, melyekkel a támogató szolgálatot látják el.

Kömlőd egyházközsége tíz év alatt 340 millió forint támogatást nyert el. Az összegből foglalkoztatóházat, majd lakóotthont és támogató szolgálatot hoztak létre középsúlyos és halmozottan fogyatékos felnőtteknek, miután 2004-ben az önkormányzattól romos állapotban visszakapták a gyülekezet egykori általános iskoláját.

A településen 32 évig szolgáló lelkipásztorról elnevezett a Kerényi Béla Református Diakóniai Intézményekben 45 embert foglalkoztatnak, 12 gondozott lakóotthonban él. Az intézet 18 új munkahelyet teremtett.

(MTI)

Kömlőd

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter