Close
2018. január
H K S C P S V
« dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Közmunkaprogramok a romák felzárkóztatásáért – Balog Zoltán

2010. szept. 26. Egyéb | Hozzászólások

Gyöngyös, 2010. szeptember 26., vasárnap (MTI)


Fokozottabban bevonná a jövőben a romákat a közmunka programokba a kormány – jelentette ki Balog Zoltán azt követően, hogy roma telepeken tett látogatást vasárnap Gyöngyösön és a közeli Halmajugrán.


Ennek érdekében anonim és önkéntes módon szükséges egy olyan statisztika vezetése, amely nem csak papíron, hanem a valóságban is tükrözi a romák foglalkoztatását – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az MTI-vel.
   
Ugyanakkor kívánatos a nagy állami vállalatok, illetve a roma vállalkozók bevonása a közmunka programokba, illetve fontosszemponttá kell válnia a közbeszerzések elbírálásánál a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának – tette hozzá a politikus.
 
Mint elmondta, látogatása során azt tapasztalta, hogy a romák sokszorosan hátrányos helyzetből indulnak a munkaerőpiacon. A többi között már a kisdiákok nehezen jutnak el az iskolába, mert a roma telepeket nem, vagy ritkán érintik a buszjáratok, így például Gyöngyösön kilométereket kell gyalogolniuk a roma gyerekeknek. Ugyanakkor az egyre halmozódó közüzemi tartozások is súlyosbítják a romák helyzetét – fűzte hozzá.

Ebben a helyzetben szükségesnek tartja a romák mind erőteljesebb bevonását a közéletbe azokon a településeken, ahol többségben élnek. Például, Halmajugrán a Fidesz-KDNP támogatásával egy olyan tehetséges diplomás roma polgármesterjelölt hölgy indul, aki tenni képes a hátrányos helyzetűek felemelkedése érdekében – mondta Balog Zoltán.

bták bwt

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter