Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Közmunkaprogramok a romák felzárkóztatásáért – Balog Zoltán

2010. Sze. 26. Egyéb | Hozzászólások

Gyöngyös, 2010. szeptember 26., vasárnap (MTI)


Fokozottabban bevonná a jövőben a romákat a közmunka programokba a kormány – jelentette ki Balog Zoltán azt követően, hogy roma telepeken tett látogatást vasárnap Gyöngyösön és a közeli Halmajugrán.


Ennek érdekében anonim és önkéntes módon szükséges egy olyan statisztika vezetése, amely nem csak papíron, hanem a valóságban is tükrözi a romák foglalkoztatását – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az MTI-vel.
   
Ugyanakkor kívánatos a nagy állami vállalatok, illetve a roma vállalkozók bevonása a közmunka programokba, illetve fontosszemponttá kell válnia a közbeszerzések elbírálásánál a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának – tette hozzá a politikus.
 
Mint elmondta, látogatása során azt tapasztalta, hogy a romák sokszorosan hátrányos helyzetből indulnak a munkaerőpiacon. A többi között már a kisdiákok nehezen jutnak el az iskolába, mert a roma telepeket nem, vagy ritkán érintik a buszjáratok, így például Gyöngyösön kilométereket kell gyalogolniuk a roma gyerekeknek. Ugyanakkor az egyre halmozódó közüzemi tartozások is súlyosbítják a romák helyzetét – fűzte hozzá.

Ebben a helyzetben szükségesnek tartja a romák mind erőteljesebb bevonását a közéletbe azokon a településeken, ahol többségben élnek. Például, Halmajugrán a Fidesz-KDNP támogatásával egy olyan tehetséges diplomás roma polgármesterjelölt hölgy indul, aki tenni képes a hátrányos helyzetűek felemelkedése érdekében – mondta Balog Zoltán.

bták bwt

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter