Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Lelkesedéssel ünnepelték Magyarországot Lipcsében

2012. okt. 10. Hírek | Hozzászólások

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Németországi látogatása keretében nyitotta meg Lipcsében a békés kelet-németországi forradalomra emlékező Fényünnepet. A tárcavezető a díszvendég Magyarországot képviselte a keletnémet nagyvárosban.

Balog Zoltán az MTI-nek Berlinben elmondta: Németországban “nagy vita folyik” Magyarországról, és a lipcsei ünnepség előkészületeiről szóló beszámolók alapján “mindenféle Magyarország-ellenes transzparensre és bekiabálásra lehetett számítani”. Ilyesmi azonban “egyáltalán nem történt” – emelte ki a miniszter.

Hozzátette: a város főterén összegyűlt 8-10 ezer ember előtt elmondott köszöntő beszédét “legalább olyan lelkesedéssel fogadták”, mint az előtte szóló lipcsei főpolgármester beszédét, és sok magyar zászlót is lehetett látni a tömegben.

Kedd esti beszédében hangsúlyozta: “Nekünk, akik megtapasztaltuk a kommunizmus hatalmát, és azt, hogy miként élnek tovább ezek a struktúrák, össze kell fognunk, hogy ne a rendszerváltoztatás vesztesei legyenek többen, hanem a nyertesei, mert az nem igazi szabadság és nem igazi demokrácia, amely az igazságtalanságokat erősíti, és nem az igazságosságot” – idézte fel a miniszter.

A kelet-németországi békés forradalom egyik legfontosabb eseményére, az 1989. október 9-i lipcsei tömegtüntetésre emlékező ünnepség első része a hagyományok szerint a Beszéd a demokráciához című ünnepi szónoklat az egykori ellenzéki mozgalmak központjában, a Miklós-templomban.

Az ünnepséget szervező civilek “nem akarták, hogy a magyar kormány egy tagja legyen ott az ő templomi ünnepségükön” – mondta Balog Zoltán, megjegyezve, hogy ez “kicsit komikus”, hiszen a nyolcvanas évek végén lelkipásztorként ő is résztvevője volt a Miklós-templomból kiinduló számos ellenzéki megmozdulásnak.

Az ünnepi beszédet a szervezők felkérésére Dalos György Berlinben élő magyar író, történész mondta el.

Balog Zoltán felidézte, hogy kedden Lipcsében a Fényünnep mellett részt vett a német Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) közel álló Konrad Adenauer Alapítvány (KAS) Szabadság Magyarországon című pódiumbeszélgetésén is. Úgy vélte: “Jó, kiegyensúlyozott, érdekes beszélgetést” folytattak Magyarország helyzetéről többek között Georg Paul Heftyvel, a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív német lap volt rovatvezetőjével és Matthias Cornils médiajogásszal, a mainzi Johannes Gutenberg egyetem kutatójával.

(MTI, EMMI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter