Close
2018. szeptember
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Lerakták a leendő egyetemi központ alapkövét Kecskeméten

2015. okt. 29. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Lerakták a leendő egyetemi központ alapkövét Kecskeméten
 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke csütörtökön Kecskeméten elhelyezte a gazdálkodástudományi kar, a leendő egyetemi központ alapkövét.

Balog Zoltán köszöntőjében hangsúlyozta: a felépülő új campus a magyar gazdaságot és a magyar nemzetstratégiát szolgálja. Bejelentette, döntés született arról, hogy a Kecskeméti Főiskolán újonnan létrejövő gazdaságtudományi kar gazdálkodás- és menedzsmentszakos hallgatói 2016 szeptemberében megkezdhetik tanulmányaikat, duális képzés keretében. Balog Zoltán kitért arra, hogy a kecskeméti és a szolnoki főiskola összevonásával jön létre a térségben a jövőbeni egyetem. A főiskola és majd az egyetem piacképes diplomát ad, akik itt végeznek “nemcsak adófizető polgárok lesznek, hanem egészben, egész nemzetben gondolkodnak” – fogalmazott. “A jövő erős, független Magyarországát építjük” – fűzte hozzá az emberi erőforrások minisztere.

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP), Kecskemét polgármestere emlékeztetett arra, hogy a város a gazdasági világválság közepette is fejlődni tudott, fel tudott kerülni a világgazdaság térképére. Idézte Kecskemét jelmondatát – sem magasság sem mélység nem rettent -, amely jellemzője az itt lakók gondolkodásának. Úgy fogalmazott: bátorság, kreatív gondolkodás és erős szövetségesek kellettek ahhoz, hogy a város az utóbbi 25 évben kiemelkedő fejlődési pályára tudjon lépni. Szemereyné Pataki Klaudia reményét fejezte ki, hogy az alapkő egyben a fiataloknak jövőt kínáló város alapköve is.

Varga László, az Athéné Domus Mentis Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte, a régi kórház épületegyüttesének elbontásával végeztek, annak helyén két év múlva állni fog az új campus. Matolcsy György, az MNB elnöke úgy fogalmazott: emelkedő nemzet egyetemet épít. Emlékeztetett arra, hogy mintegy 700 esztendővel ezelőtt épült az első egyetem az országban. Matolcsy György, aki 2006-ban a Bács-Kiskun megyei listáról került be a Országgyűlésbe, Kecskemétről mint szeretett városáról beszélt, amely szavai szerint nem csupán termelési, hanem szellemi és kulturális központ is. Fontosnak nevezte, hogy a campus elkészülése után a “termelési központ és az egyetemi város” összekapcsolódik. Az MTI kérdésére Matolcsy György elmondta: a nemzeti bank társadalmi felelősségvállalás stratégiájának Magyarország teljes megújulásának elősegítése a célja, amelynek egy lépése a jövőbeli kecskeméti egyetem felépítése. “Kell egy nemzetstratégiai központ, ami egyben gyakorlatias, egyben az új közgazdasági gondolkodás központja, ahol a nemzeti hagyomány és a modern gondolkodás találkozik” – fogalmazta meg az épülő campus jövőbeli tevékenységének alapját. Matolcsy György szavai szerint “szerencsés helyzetben vagyunk, mert 2010 óta nemzeti kormánya van az országnak”. A második Orbán-kormány rendbe hozta az ország gazdaságát és a pénzügyi életet, a Magyar Nemzeti Bank ezért lehet megint a magyar nemzet bankja – fogalmazott, hozzátéve, hogy a nemzeti bank a Kárpát-medencében és a világban élő magyarok, “a globális magyarság” érdekeit képviseli.

Az MNB által létrehozott Athéné Domus Mentis Alapítvány finanszírozásával, mintegy 15 milliárd forintos beruházással épülő, 30 ezer négyzetméter alapterületű, 1500 hallgatót befogadó, 6 épületből álló campus 2017 őszére készül el.

(MTI)

Kecskemét

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter