Close
2019. március
h k s c p s v
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Magyar cigányok határok nélkül Nagyváradon

2012. máj. 29. Egyéb | Hozzászólások


Magyarország az emberi erőforrások részeként tekint a határon kívül élő magyarságra, köztük a magyar romákra – jelentette ki az emberierőforrás-miniszter pénteken Nagyváradon, sajtótájékoztatón.

Balog Zoltán szerint nincs olyan ügy a magyar kormány politikájában, amely kizárólag belügy lenne, és ne érintené a határon túli magyarokat, mint ahogyan a cigányokat is.

A tárcavezető a sajtótájékoztatóját megelőzően Tőkés László európai parlamenti képviselővel, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökével felkereste a nagyváradi magyar tagozatát, ahol szinte kizárólag magyar cigány gyerekek tanulnak.

Balog Zoltán – ahogy fogalmazott – “a legnagyobb kinccsel”, magyar és
cigány kétnyelvű képes bibliával ajándékozta meg a gyerekeket.

Tőkés László elmondta: a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület 10
éve hozta létre cigánymissziós központját, amely támogatja az iskolát.

A román-magyar kéttagozatú intézmény magyar tagozatán 135 diák tanul,
valamennyien cigányok, akiknek a szüleik úgy döntöttek, magyar iskolába
járatják a gyereküket.

Tőkés László szerint tucatjával kénytelenek elutasítani a beiratkozó
magyar cigány gyerekeket, mert nincs hely az iskolában, azt bővíteni
kellene.

A Királyhágó-melléki Református Egyházkerület volt püspöke kérte Balog Zoltánt, hogy “emeljék be a határon túli magyar cigányok ügyét a határon túli magyar politikába”.

Tőkés László az általános iskola bővítése mellett a Bihardiószegen felépítendő egyházi kulturális és oktatóközpont létrehozásához, illetve a Partiumi Keresztény Egyetemen romológia szak beindításához kérte az erőforrás-miniszter segítségét.


Balog Zoltán az európai uniós források ilyen irányú felhasználására hívta fel a figyelmet, megjegyezve, hogy e fejlesztésekhez a román államnak is hozzá kell járulnia, mint ahogy Magyarország is támogatja a román kisebbségi oktatást.

A nagyváradi demokrata központban tartott sajtótájékoztatóján a miniszter arról szólva, hogy Magyarország erőforrásnak tekinti a külhoni magyarokat, megemlítette: eddig 250 ezren kezdeményezték a magyar állampolgárságot, s 157 ezren meg is kapták azt.

Ezzel a létszámmal az 5. legnagyobb magyar város lenne, de az 5. magyar város most Londonban van, ugyanis ennyi magyar dolgozik a brit fővárosban és környékén. Történelmi sorsunk, hogy a diaszpórából összegyűjtsük a magyarokat – jegyezte meg Balog Zoltán.

Balog Zoltán pénteki romániai programja során a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemre és Bihardiószegre is ellátogatott.

Bihardiószeg Nagyváradtól 31 km-re északra, az Ér bal partján fekszik, a községben egy több, mint kétezer főt számláló roma közösség él.

 

A bihardiószegi romatelepről készült képgalériát megtekintheti itt.

(szöveg mti nyomán, fotók: Ráczné Szabó Rita)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter