Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Magyar sikerek az UNESCO-ban

Magyar sikerek az UNESCO-ban
 

Magyarország sikeresen pályázott az UNESCO Ember és Bioszféra (Man and Biosphere – MAB), valamint a Társadalmi Átalakulások Kezelése (Management of Social Transformation – MOST) programjait irányító kormányközi bizottságba. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az UNESCO-közgyűlés 37. ülésszakán, Párizsban elhangzott felszólalásában kérte, hogy a tagok támogassák hazánkat e pályázatban.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO 37. Általános Konferenciáján november 14-én döntöttek a kormányközi bizottságok megújításáról. Magyarország kiemelt diplomáciai és szakmai sikere, hogy a 2013-2017 közötti időszakban részt vesz a két bizottság munkájában.

Az UNESCO 1970-es évek elején indította el az Ember és Bioszféra elnevezésű kutatási programot a természeti környezet megóvása érdekében. A program keretében úgynevezett bioszféra-rezervátumokat jelölnek ki, melyek fő célja a Föld nagy ökoszisztéma-típusait reprezentáló, kiemelkedően értékes területek védelme. A MAB első ízben hívta fel a figyelmet arra, hogy a természeti értékek megőrzése önmagában nem elegendő, s az eddiginél nagyobb figyelmet kell fordítani az ember és természet kapcsolatának javítására.

Magyarország az elsők között csatlakozott az induló programhoz, s napjainkban már hat bioszféra-rezervátum található hazánk területén. Ezek az aggteleki, a fertő-tavi, a hortobágyi, a kiskunsági, a pilisi és a határokon átnyúló Mura-Dráva-Duna bioszféra-rezervátumok. Utóbbi Magyarország és Horvátország stratégiai partnersége eredményeként született meg.

A program hatékony hazai megvalósítása érdekében 2012. november 19-én újjáalakult a MAB Nemzeti Bizottsága (http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=news_46_1817), amelynek elnökét, valamint a kormányközi bizottság delegáltját a Vidékfejlesztési Minisztérium adja.

A Társadalmi Átalakulások Kezelése Program 1994-ben jött létre, célja, hogy előmozdítsa és támogassa a társadalomtudományi kutatásokat, megbízható és naprakész információkkal segítse a döntéshozók munkáját. A MOST legfontosabb feladata a kutatás, a programalkotás és a végrehajtás összehangolása, továbbá a tudományos tapasztalatokon alapuló döntéshozatal elterjesztése tagállami, regionális és nemzetközi szinten.
A kormányközi bizottsági munkában az Emberi Erőforrások Minisztériumának delegáltja vesz részt.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter