Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Magyar-szlovák együttműködés a Selye János Egyetem statútumának megőrzése érdekében

2013. jan. 25. Hírek | Hozzászólások
Magyar-szlovák együttműködés a Selye János Egyetem statútumának megőrzése érdekében
 
Közös erőfeszítésekre tettek ígéretet a révkomáromi Selye János Egyetem jogállásának megőrzése érdekében a magyar és a szlovák szaktárca vezetői csütörtökön Pozsonyban.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtöki hivatalos pozsonyi látogatásakor a két ország oktatásügyéről, kilátásairól, valamint a tervezett reformokról egyeztetett Dusan Caplovic szlovák oktatásügyi miniszterrel.A tárgyalást követő sajtótájékoztatón Balog Zoltán az MTI kérdésére így válaszolt: a magyar fél egyetemi oktatókkal, valamint a kiküldésükhöz szükséges anyagi szerepvállalással fogja segíteni a Selye János Egyetemet abban, hogy az megőrizhesse egyetemi besorolását.Caplovic rámutatott: az egyetem a 2013-as évben nagyobb állami támogatást kapott a korábbinál, és ez is segítheti az intézményt abban, hogy 2014-ben már teljesíteni tudja az akkreditációs kritériumokat.Balog Zoltán és Dusan Caplovic tárgyalásuk témáiról beszámolva elmondták: a két ország oktatásügyének helyzetéről folytatott egyeztetés során különleges figyelmet szenteltek a nemzetiségi nyelvű oktatás célkitűzéseire mindkét országban. Megegyeztek arról, hogy erősíteni fogják a nemzetiségi nyelvű oktatási intézményeknek az anyaországok részéről történő támogatását.

Megbeszélésüket követõen Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere (j2) és Dusan Caplovic szlovák oktatási, tudományügyi és sportminiszter (j) sajtótájékoztatót tart a pozsonyi oktatásügyi tárca épületében 2013. január 24-én.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Dusan Caplovic leszögezte: megerősítést nyert, hogy mindkét szaktárcának hasonló problémákkal kell szembenéznie az oktatásügy terén, és azokra hasonló megoldásokkal állnak elő. Hozzátette: megoldásra váró feladat az oktatási intézmények optimalizálása és átstrukturálása.

Balog Zoltán elmondta: bebizonyosodott, hogy mindkét ország két évtized után, mostanra jutott odáig, hogy kijavítsa az oktatási rendszer múltból örökölt strukturális hibáit. Leszögezte: nemcsak a problémák, de a két tárca megoldási irányai is hasonlóak, például az erősebb állami szerep vállalás az alsó fokú és a középfokú oktatásban. “Ez (az erősebb állami szerepvállalás) egyszerre jelenti a pedagóguspálya biztonságosabbá tételét és az oktatás színvonalának emelését” – tette hozzá.

Az emberi erőforrások minisztere elmondta: hasonlóak az elképzelések a szakiskolák terén, ahol a szaktárgyak oktatásának megerősítése a cél, valamint a felsőoktatásban is, ahol a versenyképességet és a minőséget javítanák Magyarországon és Szlovákiában egyaránt. Ezzel kapcsolatban – részben tapasztalatcsere céljából – további együttműködési lehetőségeket látnak a szaktárcák. Dusan Caplovic ennek kapcsán elmondta: április végén nemzetközi szakmai konferenciát rendez a szlovák oktatási tárca, ahová most magyar partnerét is meghívta.

kormany.hu fotó: Árvai Károly

MTI Fotó: Krizsán Csaba
Forrás: MTI, EMMI

Magyar-szlovák együttműködés a Selye János Egyetem statútumának megőrzése érdekében

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter